Provozuje:
Juris Real Estate

Ceny bytů a domů v tuzemsku rostly ze zemí EU nadále nejrychleji.

Ceny domů a bytů v České republice rostly ve druhém kvartálu analogicky jako na počátku roku nejvíce ze zemí Evropské unie. V meziročním porovnání se zvýšily o 13,3 procenta.

Ceny bytů a domů v tuzemsku rostly ze zemí EU nadále nejrychleji.

autor. JURIS REAL

Ceny domů a bytů v České republice rostly ve druhém kvartálu analogicky jako na počátku roku nejvíce ze zemí Evropské unie. V meziročním porovnání se zvýšily o 13,3 procenta.

Toto zjištění vyplývá z údajů, které uveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Více než desetiprocentním tempem ceny vzrostly také v Irsku a Litvě, naopak v Itálii o 0,2 procenta klesly. V celé EU se ceny zvýšily v průměru o 4,4 procenta.

V prvním čtvrtletí vzrostly ceny nemovitostí v ČR o 12,9 procenta. "Růst cen tak nabírá na dynamice. Citelný růst je výsledkem dlouhodobě extrémně uvolněné politiky ČNB, především v podobě jejího letos ukončeného intervenčního režimu. Dalším důvodem je nepružná nabídka nemovitostí," sdělil ČTK analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Česká národní banka ukončila devizové intervence 6. dubna. V srpnu bankovní rada zvýšila úrokové sazby poprvé od února 2008. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tehdy stoupla o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta. Podle názoru národohospodářů centrální banka sazby znovu zvýší na listopadovém jednání.

Nepružná nabídka realit je podle Kovandy výsledkem těžkopádného územního plánování na řadě míst České republiky, kde je stavební řízení dlouhé a byrokratizované.

"V době obecné ekonomické prosperity, kterou Česká republika právě prochází, se tak silná poptávka střetává se znatelně omezenou nabídkou. Důsledkem toho je nutně růst cen. Zdražuje přitom jak vlastnické, tak nájemní bydlení," doplnil Kovanda.

Svižný růst cen nemovitostí v tuzemsku podle něj bude pokračovat i v dalších čtvrtletích.

"V příštím roce jej však mírně přibrzdí postupný růst úrokových sazeb hypoték, daný zpřísňováním měnové politiky ČNB a nakonec i Evropské centrální banky," uzavřel Kovanda.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»