Provozuje:
Juris Real Estate

Centrum zkoumající osud žid. majetku plánuje stálou výstavu.

Trvalou výstavu předmětů pocházejících z majetku zabaveného za holokaustu plánuje vytvořit centrum, které se již 15 let převody majetku za druhé světové války zabývá.

Centrum zkoumající osud žid. majetku plánuje stálou výstavu.

autor. JURIS REAL

Trvalou výstavu předmětů pocházejících z majetku zabaveného za holokaustu plánuje vytvořit centrum, které se již 15 let převody majetku za druhé světové války zabývá.

Centrum pro dokumentaci majetkových převodů kulturních statků obětí druhé světové války dohledává někdejší zabavený majetek v českých státních institucích, ale pátrá po nich i v zahraničí a vytváří dokumentační středisko sloužící dalšímu výzkumu.

Pomáhá také restituentům, kteří pátrají po uměleckých dílech zabavených dnes již spíše jejich předkům, než jim samým.

Detailně tak je zpracován třeba archiv pražského Uměleckoprůmyslového muzea. V budoucnu chce centrum spolupracovat i třeba s Národním technický muzeem a Národním zemědělský muzeem. Jeho plány na léta 2017 až 2021 se bude v blízké době zabývat vláda.

Centrum bylo zprvu součástí Akademie věd a od roku 2012 je obecně prospěšnou společností, kterou založilo ministerstvo kultury.

Financováno je z jeho rozpočtu, ten se na jednotlivé roky zmíněného období příliš nemění a pohybuje se mezi 14 miliony a 14,3 miliony; jen na rok 2019 se počítá s 15,2 miliony korun.

V roce 2019 centrum plánuje uspořádat mezinárodní konferenci k 20. výročí podpisu Washingtonské deklarace a desátému výročí podpisu Terezínské deklarace. Obě jsou pro činnost centra klíčové.

V prosinci 1998 na Washingtonské konferenci podepsali zástupci 44 států včetně České republiky zásady, které umožňují řešit problémy spojené s konfiskacemi a krádežemi movitých kulturních statků.

Podpisem následných dohod ČR mimo jiné potvrdila, že se bude snažit o vytvoření ústředního katalogu a informačního centra, schopného pomoci při hledání informací o uloupených kulturních statcích, archivech a ohlášených nárocích.

V roce 2009 se k desátému výročí podpisu deklarace uskutečnila jako jedna z akcí předsednictví České republiky EU konference Holocaust Era Assets.

Při ní byla více než čtyřmi desítkami států přijata Terezínská deklarace, která zdůraznila nutnost pokračovat ve výzkumu zmiňovaných statků, nejen ve veřejných, ale i soukromých archivech a výsledky bádání zpřístupňovat.

Centrum pro dokumentaci majetkových převodů kulturních statků obětí druhé světové války má v plánu na rok 2019 práci na výstavě identifikovaných předmětů k výročím podpisu obou deklarací a také přípravu trvalé prezentace konfiskovaného židovského majetku.

Dnes je v Česku ve veřejných institucích množství identifikovaného židovského majetku, z něhož pouze malý zlomek je součástí jejich expozic. Naprostá většina zůstává nevyužita v depozitářích.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»