Provozuje:
Juris Real Estate

Centrální banka opětovně zavelela ke zdražení půjček.

Podruhé totiž letos zvýšila úroky.

Centrální banka opětovně zavelela ke zdražení půjček.

autor. JURIS REAL

Podruhé totiž letos zvýšila úroky.

"Bankéři" zvýšili letos již podruhé úrokové sazby, které mají vliv na to, kolik lidé přeplatí na půjčkách u obchodních bank. ČNB zvedla základní sazbu o 0,25 procenta na 0,5 procenta. Centrální bankéři ekonomiku tímto krokem mohou zchladit před přehřátím.

Naposledy Česká národní banka zvýšila sazby v srpnu, kdy se zvedly poprvé od roku 2008. Základní úroková sazba tehdy stoupla o 0,2 procentního bodu.

Všeobecně se předpokládá, že zvýšení úrokové sazby bude mít vliv na cenu všech půjček, od spotřebitelských úvěrů po hypotéky. Komerční banky mají ve svém portfoliu spoustu peněz, které občanům ochotně půjčují v rekordním množství, existují stále levné hypoteční úvěry, ale současně ceny nemovitostí rekordně rostou, poněvadž bytů je nedostatek. Krok ČNB může situaci na trhu trochu zchladit. ČNB na tiskové konferenci neuvedla, že by krok souvisel se situací na realitním trhu. Tam se mj. snažila tuzemská "Banka bank" již dříve zasáhnout doporučením pro banky, aby neposkytovaly stoprocentní hypoteční úvěry a omezila i objem hypoték od 80 do 90 procent. Klienti si tak musí část peněz naspořit nebo půjčit jinde. „Nynější zvýšení úrokové sazby centrální bankou se do poptávky po novém bydlení vůbec nepromítne. I kdyby se zvýšily úroky u úvěrů, je na dvou největších realitních trzích v České republice, kterými jsou Praha a Brno, po novém bydlení takový hlad, že výše úroků de praxe vůbec není podstatná,“ rezolutně komentuje situaci Alexej Veselý, ředitel developerské společnosti Trikaya. Vysvětluje to velkým převisem poptávky nad nabídkou. Pomalu se staví zejména v Praze a Brně. „U hypoték čekám mírný pokračující růst úroků,“ sdělil hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Zmíněná banka čeká, že ČNB může opět úroky zvednout na své prosincové schůzi. Rovněž Lukáš Hendrych z auditorské a poradenské společnosti BDO očekává, že jako první negativně zvýšení úroků pocítí podnikatelé a firmy. „Nelze očekávat, že by zvýšení sazeb ČNB mělo v krátkodobém horizontu dopad na zvyšování úročení na běžných a spořících účtech, zde si ještě chvíli počkáme,“ uvedl. Podle názoru Markéty Šichtařové z Next Finance bude pokračovat zdražování hypoték. Ty se v září úročily průměrnou sazbou 2,04 procent, která byla o 0,22 procentního bodu vyšší než před rokem. „S vyššími sazbami ČNB bude zdražení hypotečních úvěrů pokračovat. Jak rychle, to bude záležet na tom, jak moc bude ČNB spěchat se zvyšováním svých sazeb. Vše nasvědčuje tomu, že sazby České národní banky budou v příštím roce dál pravidelně růst,“ konstatovala jmenovaná.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

V části ČR bude v noci na čtvrtek mráz.

Ten může poškodit kvetoucí stromy. Více»

O letošní úrodě ovoce rozhodnou následující dva týdny.

Čekají se noční mrazíky. Více»

Úpravami podmínek oddlužení by se poslanci měli zabývat až ve středu.

V projednávání sporného vládního návrhu na zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky budou poslanci pokračovat pravděpodobně ve středu místo původně plánovaného dneška. Více»

Výstavba nové tramvajové trati na Václavském nám. začne 29.6.

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině pražského Václavského náměstí začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, tj. tři měsíce. Více»

Všechny články a aktuality »»