Provozuje:
Juris Real Estate

Central Group vlastní parcely pro výstavbu 15.000 bytů.

Nejvíce v zemi

Central Group vlastní parcely pro výstavbu 15.000 bytů.

autor. JURIS REAL

Nejvíce v zemi

Největší český rezidenční developer a investor nové bytové výstavby Central Group v současnosti vlastní pozemky pro výstavbu více než 15 tisíc nových bytů. Na velkou část z nich má již vydaná příslušná povolení.

Je tak největším vlastníkem stavebních parcel pro bytovou výstavbu v zemi. Jen v loňském roce firma nakoupila deset nových pozemků o rozloze přesahující 120 tisíc m2 pro téměř 2000 bytů.

Na těchto pozemcích v následujících letech vzniknou byty v investiční hodnotě řádově sedmi miliard korun. V současnosti firma jedná o dalších velkých akvizicích.

„Central Group patří ke kapitálově nejsilnějším domácím investorům nové bytové výstavby a má již dnes zajištěnu nabídku nových lokalit na zhruba deset let dopředu. To je velká konkurenční výhoda především v situaci, kdy je povolování nových projektů vzhledem k legislativnímu chaosu v Praze velmi omezeno, někde dokonce úplně zastaveno,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský. Podle něho v poslední době cena pozemků s vydaným územním rozhodnutím nebo stavebním povolením v Praze rapidně vzrostla, a to až o 50 procent především v důsledku toho, že některé pražské městské části přestaly novou výstavbu povolovat.

Ceny pozemků se dostávají mimo ekonomickou realitu.

Central Group se v poslední době setkal s více případy, kdy byly požadavky majitelů nabízených pozemků zcela mimo ekonomickou realitu. Na nové akvizice má společnost letos opět z vlastních zdrojů vyčleněno 1,5 miliardy korun.

„Ale utratíme je jen v případě, že nová akvizice bude ekonomicky vycházet. Na uměle vyšponované ceny v současné době boomu nejsme na rozdíl od některých konkurentů nuceni přistoupit. A pokud to udělá někdo z méně zkušených developerů, zůstanou mu nakonec jen oči pro pláč,“ vysvětlil Kunovský.

Central Group jako největší domácí investor nového bydlení má dostatek pozemků na dalších nejméně deset let, proto může s akvizicemi počkat, až se ceny pozemků vrátí k ekonomické realitě. Na druhou stranu je firma připravena za zajímavé akvizice letos utratit i výrazně více. V důsledku krize v oblasti povolování nových projektů se někteří hráči z trhu stahují a tak se objevují zajímavé nové obchodní příležitosti.

Potíže, které legislativní chaos dlouhodobě způsobuje, se ale samozřejmě týkají i společnosti Central Group. „Jako největší hráč na trhu pociťujeme také nejvýraznější dopady,“ potvrdil Kunovský s tím, že jen náklady na projekční, architektonické a inženýrské vícepráce v důsledku neustálých legislativních změn od ledna loňského roku, kdy přestaly platit pražské stavební předpisy, firmu vyšly na více než 40 milionů korun. K tomu navíc přistupují další velké náklady spojené se zdržením přípravy projektů často v řádu několika let.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»