Provozuje:
Juris Real Estate

Čeká dřevěné historické domy v Tomsku konečně záchrana?

Šťastným řízením historie unikly sovětským buldozerům. Obdivuhodné dřevěné domky v sibiřském městě Tomsku jsou architektonickým pokladem, avšak v současné době jsou opět v ohrožení, píše agentura AFP.

Čeká dřevěné historické domy v Tomsku konečně záchrana?

autor. JURIS REAL, ČTK

Šťastným řízením historie unikly sovětským buldozerům. Obdivuhodné dřevěné domky v sibiřském městě Tomsku jsou architektonickým pokladem, avšak v současné době jsou opět v ohrožení, píše agentura AFP.

Některé jsou barevné, vyfintěné a úchvatné, jiné ale vyhlížejí pochmurně, poněkud rozviklaně a dokonce opuštěně. Tyto městské domy jsou nicméně symbolem jednoho z nejstarších sibiřských měst, které bylo založeno v roce 1604 na řece Tom asi 2 900 kilometrů východně od Moskvy. V centru Tomska můžeme stále obdivovat jejich výzdobu a jemně tvarované římsy, které jako krajka zdobí zdi postavené z kmenů borovic.

Na úsvitu 20. století bylo město živým centrem Sibiře a důležitou křižovatkou na cestě do Asie. Obchodníci, umělci, sedláři a kováři si tehdy stavěli stovky domů ze dřeva, jehož bylo tehdy dostatek, aby ukázali, jak jsou úspěšní. Tento zlatý věk měl však jen krátké trvání. Po roce 1910 ztratil Tomsk své postavení regionální metropole, kterou se stala malá obec Novonikolajevsk ležící 265 kilometrů jihozápadně. Měla výhodu, byla totiž u trati transsibiřské magistrály. Pod názvem Novosibirsk se pak toto město stalo třetím největším v Rusku. Dnes se od Tomsku výrazně liší svým sovětským vzhledem, paneláky a dalšími stavbami z betonu.

V Tomsku se mnoho dřevěných domů zachovalo, obyvatelé prostě museli dál žít v tom, co už ve městě bylo, konstatuje historik Sergej Malcev. Těchto stoletých budov je podle něj dnes stále téměř 2.000. To je dost velký počet na to, že město má 575.000 obyvatel. Necelou stovku domů stát označil za historické památky a udržuje je. Ostatní jsou obětí agentů s nemovitostmi a mohou být na základě rozhodnutí radnice srovnány se zemí. Od roku 2016 má jeden projekt za cíl vymezit historickou zónu, v níž by domky nesměly být zničeny. Vzhledem ke sporům však projekt není realizován, přestože ruský prezident Vladimir Putin loni nařídil tuto otázku vyřešit.

Podle Malceva může tato pomalost souviset s lobby stavebních podniků nebo s obvyklými byrokratickými průtahy. Program na záchranu domů umožňuje pronájem těchto obydlí za symbolickou cenu, pokud nový vlastník dům opraví. "Program funguje, ale za tři roky bylo takto zachráněno jen deset domů. Je to zdlouhavé a kvůli ekonomické situaci je málo investorů," vysvětluje Sergej Malcev. Historik soudí, že by byl zapotřebí politické vůle, aby byly tyto obytné poklady chráněny. Jako příklad uvádí kouzelné město Pljos na řece Volze. Podle kritiků Kremlu si tuto lokalitu zvláště oblíbil bývalý premiér Dmitrij Medveděv, který tam měl letní rezidenci. "Bohužel do Tomsku žádný potentát nejezdí," žertuje a uzavírá Malcev.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v ČR

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Více»

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

Všechny články a aktuality »»