Provozuje:
Juris Real Estate

Částečně dochované gotické malby objevili památkáři v Sixtově domě v Praze.

Nejzajímavější je podle nich vyobrazení svatého Kryštofa nesoucího malého Krista. Vznik malby datují do konce 13. či počátku 14. století.

Částečně dochované gotické malby objevili památkáři v Sixtově domě v Praze.

autor. JURIS REAL, ČTK

Nejzajímavější je podle nich vyobrazení svatého Kryštofa nesoucího malého Krista. Vznik malby datují do konce 13. či počátku 14. století.

V souboru několika činžovních domů, jehož nejstarší části pocházejí z 12. a 13. století, našli i další doklady jeho středověké podoby, především pozůstatky průčelí s velkými okny.

ČTK o těchto skutečnostech informovala Andrea Holasová z pražského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ). Dlouho opuštěné domy se přestavují na hotel.

Přestavba zahrnuje podstatnou část bloku tvořícího jižní frontu Staroměstského náměstí a ohraničeného Železnou, Kamzíkovou a Celetnou ulicí.

Je jednou z nejrozsáhlejších staveb v jedné z nejhodnotnějších částí Pražské památkové rezervace za několik posledních desetiletí.

"Formát a rozsah záměru výstavby luxusního hotelu propojením řady cenných městských domů byl definován již v 90. letech 20. století, kdy se začalo se stavebními pracemi," konstatovala Holasová.

Stavební práce ale byly na více než 20 let přerušeny, činžovní domy zůstaly prázdné a jejich stav se dál zhoršoval. Obnoveny byly až loni už s odlišným investorem i projektantem. Investorem je dnes společnost Akroterion a projektantem MS Architekti.

NPÚ provádí stavebněhistorický průzkum v celém komplexu postupně od roku 2018 v závislosti na přístupnosti různých jeho částí.

Teď nejprve našli nástěnnou malbu ve dvoře domu v Železné ulici. Malby na této zdi byly přibližně od první třetiny 18. století až do roku 2019 překryty drobnějším dvorním křídlem, po jehož demolici a odpadnutí mladší omítky se část malby odhalila. Interpretovat je umožní až restaurátorský průzkum.

Významnější nálezy se nacházejí ve vlastním domě U Sixtů. V 80. letech 20. století byl opravován. Rekonstruovala se barokní uliční fasáda, interiéry se adaptovaly pro administrativní účely a byly zbaveny omítek a dostavovány.

Tyto novodobé konstrukce se nyní odstrojují, a tak památkáři našli středověké nástěnné malby a gotické kvádrové zdivo průčelí.

Dochovaná a pozorovatelná část nalezené malby představuje hlavu s plasticky provedenou svatozáří, část nohou s prsty, zbytky draperie a levou ruku držící hůl, jež je v horní části rozvětvena a olistěna.

Podle památkářů se jedná o oblíbený motiv svatého Kryštofa, světce vysoké, mohutné postavy, nesoucího dítě - Krista.

Hlava Krista je poměrně dobře dochována, ale hlava svatého Kryštofa je vyjma částí svatozáře, vlasů a vousů z větší části zničena.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»