Provozuje:
Juris Real Estate

Část rokokového zámku Peruc se po více než 30 letech otevřela veřejnosti.

Před pěti lety, kdy realitu odkoupila Dominika Matušová, začala po dekádách chátrání rozsáhlá obnova. Za projektem stojí přítel nové majitelky Pavel Ondráček, majitel zámku a středověké krčmy Dětenice.

Část rokokového zámku Peruc se po více než 30 letech otevřela veřejnosti.

autor. JURIS REAL, ČTK

Před pěti lety, kdy realitu odkoupila Dominika Matušová, začala po dekádách chátrání rozsáhlá obnova. Za projektem stojí přítel nové majitelky Pavel Ondráček, majitel zámku a středověké krčmy Dětenice.

Rekonstrukce podle něj vyšla na desítky milionů korun a stále pokračuje, sdělil novinářům. Dokončené je severní křídlo a část západního.

"Musíme si uvědomit, že to byla barabizna a z barabizny jsme udělali podle mého názoru nádherný rokokový zámek," sdělil ČTK Ondráček s tím, že na turisty čeká vyjma prohlídky občerstvení v zámeckém parku.

"Na co jsme tady opravdu hrdí, tak je rokokové schodiště od Ignáce Platzera, které patří k nejkrásnějším schodištím na celém světě," láká turisty.

Ve zrekonstruovaných prostorách jsou zapůjčená díla od světoznámých umělců z 16. až 18. století. Na zámku jsou vystavená některá zrestaurovaná kachlová kamna z 18. století, podle Ondráčka byla zdevastovaná, proto jsou složená z jednotlivých střepů.

Do majetku obce přešla od státu stavba i s parkem a úřednickým domkem v roce 1994. Náklady na údržbu byly však vysoké a městys zámek v roce 2007 prodal Britům. Ti se však o památku příliš nestarali, v havarijním stavu nakonec byla i síň Emila Filly, která se v zámku nachází. O koupi zámku uvažoval Ústecký kraj, který zřizuje lounskou galerii, pod niž síň patří. Zastupitelé ale tehdy záměr neschválili. Náklady na opravy odhadli odborníci na 130 milionů korun, další peníze by stál provoz. Realitní kancelář pak zámek s užitnou plochou 3 000 m2 a 55 místnostmi prodávala za 21 milionů korun.

Právě kvůli síni slavného kubistického malíře se majitelka s krajem soudí. Kraj se totiž domáhá svého práva k užívání Fillovy pozůstalosti. V prostorech, kde kubistický malíř pobýval, mají být podle darovací smlouvy z 50. let minulého století jeho obrazy umístěny.

Majitelka zámku v Peruci se zavázala, že po rekonstrukci budovy předá prostory zpět do 30. června 2018, což se ale nestalo.

Ondráček uvedl, že chce, aby síň v zámku byla. "Myslím si, že na Peruc patří," uvedl.

"Náš zájem je, aby tady Filla byl, ale aby Filla tady byl tak, aby to pro veřejnost bylo zajímavé," řekl Ondráček. Jeho představa je, aby byla síň součástí prohlídkového okruhu.

Vzhledem ke stavu síně, která byla podle Ondráčka v dezolátním stavu, se rekonstrukce prodloužila. Zatím není jasné, kdy bude u konce, dodal.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»