Provozuje:
Juris Real Estate

Část měst v ČR i EU požadují jasná pravidla pronájmů přes Airbnb.

Část českých měst by chtěla jasná pravidla i regulaci krátkodobých pronájmů bytů přes americkou firmu Airbnb. Hlavně v Praze roste počet stížností na klienty obdobných sdílených ubytovacích služeb.

Část měst v ČR i EU požadují jasná pravidla pronájmů přes Airbnb.

autor. JURIS REAL

Část českých měst by chtěla jasná pravidla i regulaci krátkodobých pronájmů bytů přes americkou firmu Airbnb. Hlavně v Praze roste počet stížností na klienty obdobných sdílených ubytovacích služeb.

Stát připravil právní normu upravující tyto služby, která se aktuálně nachází v připomínkovém řízení. Také Evropská komise, nadnárodní orgán EU, vyzvala Airbnb ke sladění smluvních podmínek s unijními předpisy a jasnějšímu informování klientů o cenách.

Americká firma Airbnb, od jejíhož vzniku uplyne letos 11. srpna deset let, má po celém světě 4,85 milionu nabídek ubytování.

Jiná je ale situace v Praze. V České republice pronajímá Airbnb asi 11.000 bytů a pokojů, z toho jen v metropoli podle čísel firmy přes 3.000. Na přenocováních turistů v Praze má Airbnb podíl 14,7 procenta, což je více než v Londýně či Berlíně.

Podle radnice MČ Prahy 1 přibývá stížností na klienty Airbnb. V minulosti pražští radní kritizovali třeba nárůst hluku v činžovních domech i zvýšení nákladů domů na provoz v souvislosti s přílivem turistů přes Airbnb.

Radnice se podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové pokouší problém řešit, počty kontrol nicméně činí pouze desítky za rok. Radnice na jejich základě vypověděla několik nájmů obecních bytů.

"Z výsledků kontrol je zřejmé, že ve většině případů neposkytují tyto služby samotní vlastníci bytových jednotek, nýbrž podnikatelské subjekty, které se ubytovacími službami zabývají," konstatovala mluvčí.

Pronajímání bytů přes Airbnb pociťuje jako vznikající problém i radnice v jihomoravském Mikulově. Starosta Rostislav Koštial (ODS) by byl rád, kdyby stát vytvořil pro tyto služby regule. Vlastníci bytů pronajímaných přes Airbnb se podle něj např. vyhýbají placení daní.

"Nejenže neplatí daně, ale zatěžují město. Max. zaplatí roční poplatek za odpad, ale když přijede turista na týden či víkend, vyprodukuje odpadu mnohem víc, " řekl.

Vymáhání poplatku za ubytování a daně z příjmu je jedním z problémů se sdíleným ubytováním. Hospodářské noviny uvedly, že finanční správě se podařilo získat informace o ubytovatelích, na základě nichž chce prověřit, zda platí daně.

Údaje poskytne pražskému magistrátu, aby mohl vymáhat ubytovací poplatek. Podle vládní studie by stát mohl jen od pražských pronajímatelů bytů přes Airbnb ročně vybrat přes 460 milionů korun.

Službu Airbnb, původně zprostředkovávající kontakty mezi koncovými spotřebiteli, nyní podle evropské komisařky pro ochranu spotřebitele Věry Jourové stále více využívá k nabídce svých služeb i běžný turistický byznys.

Právě to je důvodem, proč platforma nedávno dostala od komise čas do konce srpna, aby své působení uvedla do souladu s evropskými spotřebitelskými pravidly, uvedla Jourová.

"Evropa nereguluje a ani nechce regulovat vztahy spotřebitel-spotřebitel, a pokud vím, nedělají to ani státy," řekla.

V případech, kdy služba jen zprostředkovává kontakt mezi soukromými osobami, totiž podle Jourové není jedna ze stran ve výrazně slabší pozici než ta druhá.

Situace se ale rapidně mění ve chvíli, kdy uživatel platformy využívá službu běžného hotelu či penzionu, který se také na Airbnb rozhodl inzerovat.

Vůči on-line službám zprostředkovávajícím přes internet ubytování v soukromí v posledních letech postupně přitvrzuje radnice v nizozemském Amsterdamu. Nyní může tamní majitel pronajmout svůj byt či dům nejvýše čtyřem lidem současně a to maximálně na 60 dní. Od ledna příštího roku se tato doba ještě o polovinu zkracuje. Berlín roku 2016 zavedl přísný režim, kdy lidé mohli krátkodobě pronajímat pouze jednotlivé pokoje v bytě, v němž sami žili. Celé imobilie až na výjimky takto pronajímat vůbec nemohli. Nevedlo to však ke zpomalení růstu cen nájmů ani k zastavení růstu Airbnb. Od letošního roku proto německá metropole zkouší de facto opačný přístup - namísto represí přišla možnost svůj byt jednoduše pronajmout. Jednodušší ale má být krátkodobý pronájem pro běžné občany, zatímco tvrději chce Berlín postupovat vůči lidem, kteří pronajímají třeba deset nebo 20 bytů najednou.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»