Provozuje:
Juris Real Estate

ČSSD hodlá poslaneckým návrhem urychlit a zlevnit výstavbu bytů.

Vládní ČSSD předloží jako poslanecký návrh předpis o veřejně prospěšných bytových společnostech, který by měl obcím usnadnit výstavbu bydlení. Žurnalistům tuto informaci ve Sněmovně podali představitelé strany.

ČSSD hodlá poslaneckým návrhem urychlit a zlevnit výstavbu bytů.

autor. JURIS REAL, ČTK

Vládní ČSSD předloží jako poslanecký návrh předpis o veřejně prospěšných bytových společnostech, který by měl obcím usnadnit výstavbu bydlení. Žurnalistům tuto informaci ve Sněmovně podali představitelé strany.

Novela by umožnila obcím založit veřejně prospěšnou společnost, která by si vzala úvěr na výstavbu. Zájemci o bydlení by si naopak hypotéku nebrali, podle odhadů ČSSD by mohli na nákladech ušetřit až 30 procent.

Strana bude podporu návrhu shánět v koalici i u ostatních stran ve Sněmovně a Senátu.

Poslanec ČSSD Jan Birke, který návrh zpracoval s legislativci a experty, novinářům řekl, že se inspiruje v Británii, Rakousku či Francii. Sněmovně by ho chtěl definitivně předložit v létě.

Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka se vládní strana tématu ujala, poněvadž se o něm stále hovoří, ale reálně se nic neděje.

"Bereme to jako poslaneckou iniciativu ČSSD, budeme vyjednávat ve Sněmovně i Senátu s cílem tento zákon nebo jinou podporu bydlení v ČR schválit. Důležité je ten balon vykopnout, řekl.

Právní předpis by měl podle Birkeho pomoci obcím, které disponují např. pozemky, ale nemohou si dovolit velké developerské projekty.

Pozemek by mohla příslušná obec vložit do veřejně prospěšné společnosti, nad kterou by měla díky tomu kontrolu.

"Tato korporace si zjednodušeně řečeno vezme hypoteční úvěr na výstavbu celého toho bydlení," uvedl Birke.

Zájemci o bydlení by si naopak úvěr sami nebrali. "Člověku, který bude mít zájem být součástí této korporace, se přepočítá splátka do nájemného třeba na dobu 20 let, poté bude anuita splacena a člověk bydlí," vysvětlil Birke.

Podle Hamáčka by návrh mohl zrychlit výstavbu. "Nákladovost může být až o třetinu nižší než u standardních komerčních projektů," dodal Hamáček.

ČSSD chce představit podrobnosti návrhu v nejbližší době. "Budeme o něm diskutovat s koaličním parterem, aby byl v Poslanecké sněmovně přijat," uzavřel Birke.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»