Provozuje:
Juris Real Estate

ČNB zřejmě ve čtvrtek zvýší sazby o 0,5 pět pct.

Vyšší růst je ale možný.

ČNB zřejmě ve čtvrtek zvýší sazby o 0,5 pět pct.

autor. JURIS REAL, ČTK

Vyšší růst je ale možný.

Bankovní rady České národní banky (dále jen "ČNB" nebo "centrální banka") na čtvrtečním zasedání zvýší podle odhadů většiny analytiků oslovených ČTK úrokové sazby o 0,5 procentního bodu. Někteří nevylučují stejně jako v září růst až o 0,75 procentního bodu.

ČNB začala úrokové sazby zvyšovat v červnu a spolu s Maďarskou národní bankou tak jako jedna z prvních zahájila utahování měnové politiky. Následně začaly měnovou politiku zpřísňovat také např. centrální banky Polska, Rumunska nebo Norska.

Od nové prognózy, kterou ČNB ve čtvrtek zveřejní, očekávají ekonomové především výrazné zvýšení odhadu inflace a snížení odhadu růstu ekonomiky.

Analytici počítají i s tím, že centrální banka bude ve zvyšování úrokových sazeb pokračovat.

Na posledním měnovém zasedání na konci září rada ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Šlo o nejvýraznější růst od roku 1997. Pro tento krok hlasovalo pět ze sedmi členů rady.

Dva hlasovali pro nechání sazeb beze změny. Důvodem byla především rostoucí inflace, která v srpnu překonala čtyřprocentní hranici a byla výrazně nad očekáváním centrální banky.

Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký uvedl, že rada bude rozhodovat mezi zvýšením základní sazby o 0,5 nebo 0,75 procentního bodu.

Nidetzký v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že ačkoli globální nákladové cenové šoky dříve či později odezní, domácí inflační tlaky si vyžádají od ČNB ostřejší postup, takže úrokové sazby by mohly dosáhnout neutrální úrovně 2,5 procenta až tří procent už na prosincovém nebo únorovém měnovém zasedání.

"Listopadové zasedání bankovní rady ČNB nebude o tom, zda úrokové sazby zvyšovat či nikoliv, ale o tom, jak moc sazby zvýšit. Trh je nyní nastaven na zvýšení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu, ale vzhledem k aktuálně prudce rostoucí inflaci nelze vůbec vyloučit, že bankovní rada zvýší sazby podruhé v řadě o 0,75 procentního bodu," sdělil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Ve prospěch umírněnějšího růst podle něj hovoří problémy v automobilovém průmyslu, a tím i přerušení hospodářského oživení.

Opětovné zvýšení sazeb o 0,75 procentního bodu ve čtvrtek očekává hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. "Předpokládám, že ČNB dotáhne svou základní sazbu během prvního čtvrtletí 2022 na úroveň 2,75 procenta, kde zůstane delší dobu," odhadl.

"Očekáváme, že základní repo sazba vzroste do konce roku na 2,25 procenta a svého vrcholu tří procent dosáhne v prvním čtvrtletí příštího roku," prohlásil ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Podle jeho mínění tak ČNB upřednostní boj s inflací, která se podle něj bude zvyšovat a vrcholu kolem šesti procent dosáhne v první polovině příštího roku.

Analytik České spořitelny Jiří Polanský se domnívá, že růst sazeb se zastaví na 2,5 až 2,75 procenta. "ČNB se přes rychlé zvýšení sazeb snaží utlumit rostoucí inflační očekávání v ekonomice. To je správné. Na druhou stranu si musí dát ale pozor na to, aby to nepřehnala. Česká ekonomika je negativně ovlivňována nabídkovými faktory. vedle chybějícího materiálu a komponent také značným růstem cen energií, a velmi rychlé zvýšení sazeb by pro domácnosti i firmy představovalo dodatečnou zátěž," konstatoval. Ve čtvrtek čeká zvýšení sazeb o 0,5 procenta, vyšší růst však nevylučuje.

Čtvrtečního jednání rady se zúčastní všech sedm jejích členů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»