Provozuje:
Juris Real Estate

ČNB podle odhadů zítra opět sníží sazby o 0,5 pct bodu.

Bankovní rada České národní banky na čtvrtečním jednání zřejmě dále sníží úrokové sazby, a to o půl procentního bodu. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK.

ČNB podle odhadů zítra opět sníží sazby o 0,5 pct bodu.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Bankovní rada České národní banky na čtvrtečním jednání zřejmě dále sníží úrokové sazby, a to o půl procentního bodu. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK.

Někteří ekonomové upozorňují, že další snížení sazeb již nebude příliš účinné pro boj s ekonomickými dopady šíření koronaviru a povede k dalšímu oslabení koruny.

Nicméně současně přiznávají, že ČNB přistoupí ke snížení sazeb pod tlakem okolností, kdy i další centrální banky provádějí kroky na podporu ekonomik. Důležitý podle nich bude rovněž vývoj kurzu koruny.

Rada ČNB naposledy snížila jednomyslně úrokové sazby nečekaně v pondělí na mimořádném jednání. Základní úroková sazba klesla o 0,5 procentního bodu na 1,75 procenta.

Cílem bylo zmírnit dopady situace způsobené epidemií koronaviru na české firmy, podnikatele a domácnosti. Rada zároveň oznámila, že je připravena úrokové sazby dále snížit, pokud si to vyžádá ekonomický vývoj.

ČNB tak pondělním krokem vrátila sazby na úroveň před loňským květnem. Předtím naposledy banka snížila sazby o půl procentního bodu v únoru 2009, v době světové finanční krize.

"ČNB pravděpodobně opět sníží úrokové sazby. Očekávám, že o 0,5 procentního bodu. Pro další kroky bude potřeba vyhodnocení situace a revize prognózy ekonomického vývoje," konstatoval hlavní ekonom Deloitte David Marek.

I podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera je vzhledem k současnému mimořádnému vývoji pravděpodobné, že ČNB bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb.

"Ačkoli samotné snížení sazeb nebude příliš účinným lékem v boji s ekonomickými následky současných mimořádných opatření, centrální banka bude do jisté míry nucena se k boji připojit. Proto většina analytiků oslovených agenturou Bloomberg očekává, že ČNB tento čtvrtek opět sníží sazby o půl procentního bodu," uvedl.

Seidler dále upozornil, že koruna může následkem dalšího snížení sazeb pokračovat v oslabování.

"Domníváme se však, že v situaci ještě citelnějšího oslabení nad hranici 28 Kč za euro by na trh přišla ČNB a korunu podpořila intervencemi a částečným odprodejem devizových rezerv," sdělil. Dodal, že slabší kurz koruny by za normálních okolností přinesl dostatečné uvolnění měnových podmínek.

"Nicméně v současné situaci jde tradiční pohled na provádění měnové politiky stranou," informoval.

"Bankovní rada ČNB bude na nadcházejícím zasedání o snížení úrokových sazeb nepochybně hlasovat, ale ke snížení sazeb nakonec nemusí vůbec dojít. Jako nejpravděpodobnější variantu však vidím snížení sazeb opět o 0,5 procentního bodu," uvedl i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Zároveň ale uvedl, že vzhledem k současné extrémní nejistotě v domácím i v zahraničním prostředí se jeví jako nejlepší řešení přístup "počkejme a uvidíme".

"Bankovní rada může sazby případně urgentně snížit kdykoliv na mimořádném zasedání během dubna, tak jak to učinila v pondělí 16. března nebo následně později ve druhém čtvrtletí, když už snad budou kontury letošního hospodářského vývoje o něco jasnější než nyní," řekl.

Podle analytičky Raiffeisenbank Elišky Jelínkové se rada ČNB ve čtvrtek přikloní k dalšímu snížení sazeb o 0,5 procentního bodu a pak ještě k jednomu dodatečnému snížení ve druhém čtvrtletí o 0,25 procentního bodu.

Následovat by měla stabilita sazeb se základní úrokovou sazbou na jednom procentu.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška se bude postup ČNB odvíjet od kurzu koruny. Upozornil, že kurz koruny je v současnosti o zhruba deset procent slabší, než ČNB očekávala v únoru. Spolu s pondělním snížením sazeb jsou tak podle něj měnové podmínky uvolněné tak, že to odpovídá poklesu úroků o skoro tři procenta.

"Proti tomu stojí úvaha, že kdyby ČNB příští týden přes očekávání trhů sazby nesnížila, koruna by nežádoucím způsobem posílila," uzavřel. Nyní se mu přitom zdá stejně pravděpodobné jak snížení sazeb o půl procentního bodu, tak i ponechání sazeb beze změny.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»