Provozuje:
Juris Real Estate

ČNB opět minulý týden výrazně zvýšila úrokové sazby.

Už se tak zřejmě blíží vrcholu.

ČNB opět minulý týden výrazně zvýšila úrokové sazby.

autor. JURIS REAL, ČTK

Už se tak zřejmě blíží vrcholu.

Bankovní rada České národní banky (dále jen "ČNB") zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta.

Důvodem je rostoucí inflace a s tím spojená snaha centrální banky tlumit inflační očekávání, tedy že inflace nadále rychle poroste.

Základní úroková sazba je tak nejvyšší od začátku roku 2002.

Současně šlo o čtvrté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou.

Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka další výrazné zvyšování úrokových sazeb by již nemělo být zapotřebí.

Podmínkou ale je, že se naplní odhady vývoje v nové prognóze. Rovněž podle ekonomů se úrokové sazby blíží svému vrcholu.

V nové prognóze ČNB letos čeká růst HDP o tři procenta a příští rok o 3,4 procenta. V předchozí listopadové prognóze počítala banka letos s růstem o 3,5 procenta a příští rok o 3,8 procenta.

Koncem letošního roku by ekonomika měla podle ČNB dosáhnout předpandemické úrovně.

Zároveň banka výrazně zvýšila odhad inflace, když ji letos očekává na průměrných 8,5 procenta. "Inflace bude kulminovat v letošním prvním pololetí. Následně bude klesat díky posílení koruny a projeví se i stabilizující vliv měnové politiky skrze domácí poptávku," uvedl Rusnok.

Současně s postupným poklesem inflace by ČNB mohla začít se snižováním úrokových sazeb. Nové prognóze totiž odpovídá výrazný nárůst tržních úrokových sazeb na počátku letošního roku následovaný jejich postupným poklesem od druhé poloviny roku.

"Další kroky při nastavování měnové politiky ČNB se budou odvíjet od přicházejících nových informací a budoucích prognóz," sdělil guvernér.

V nejbližší době by ale podle Rusnoka další výrazné zvyšování nemělo být zapotřebí.

"Pokud se naplní prognóza, a my v to věříme, tak by to další zvyšování ve výrazném rozsahu nemělo být zapotřebí," řekl.

Bankovní rada České národní banky dnes zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta.

Na předchozím měnovém jednání před Vánoci rada zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Na zasedání na počátku listopadu rada ČNB zvýšila překvapivě základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta, šlo o nejvýraznější zvýšení sazeb od roku 1997.

Předtím v září odhlasovala rada zvýšení základní sazby o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta.

Pro všechna rozhodnutí hlasovalo pět členů rady. Dva členové hlasovali pro sazby beze změny.

Rusnok zároveň poukázal na řadu rizik a nejistot. "To znamená, že je tady jistá pravděpodobnost, že ta situace bude vyžadovat ještě zvýšení sazeb. Nicméně odhad z dnešního pohledu by byl čistou spekulací, žijeme v ohromné nejistotě. Čelíme faktorům, které na to mají vliv. Nevíme, jak dopadl leden z pohledu inflace. Nevíme, jak bude vypadat vývoj v těch poruchách v globálním obchodě, a máme nejistotu ohledně kroků dalších centrálních bank," prohlásil Rusnok.

Podobně se vyjádřili ekonomové. Podle nich se základní úroková sazba ČNB blíží vrcholu, další zvýšení by již nemělo být tak výrazné.

Základní sazba by neměla podle nich překročit pět procent a ve druhé polovině roku by mohla začít klesat. Záležet ale bude na vývoji inflace, dodali.

Např. analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht na příštím březnovém zasedání počítá s dalším navýšením repo sazby o 0,25 procentního bodu na 4,75 procenta, čímž by podle něj měl být dosažen vrchol. Ve druhé polovině roku předpokládá první snižování úrokových sazeb.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»