Provozuje:
Juris Real Estate

ČNB nechá zítra podle analytiků úrokové sazby beze změny.

Bankovní rada České národní banky na svém jednání 20. prosince nechá úrokové sazby zřejmě beze změny. Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených ČTK. Ke zvýšení sazeb i přes slabší kurz koruny podle nich rada přistoupí až na únorovém zasedání.

ČNB nechá zítra podle analytiků úrokové sazby beze změny.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Bankovní rada České národní banky na svém jednání 20. prosince nechá úrokové sazby zřejmě beze změny. Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených ČTK. Ke zvýšení sazeb i přes slabší kurz koruny podle nich rada přistoupí až na únorovém zasedání.

"Pro prosincové zvýšení sazeb sice hovoří silné domácí faktory a slabší kurz koruny, avšak současný politicko-ekonomický vývoj v eurozóně a rychlý růst domácích sazeb v předchozích měsících jsou silnými argumenty k tomu, aby centrální bankéři vyčkali s dalším zvýšením až do prvního čtvrtletí příštího roku," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Jediným členem bankovní rady, který bude 20. prosince velmi pravděpodobně hlasovat pro zvýšení sazeb, je podle Nováka člen bankovní rady Vojtěch Benda. Ten totiž zůstal po odchodu Mojmíra Hampla v bankovní radě největším zastáncem rychlé normalizace měnové politiky. Benda tento týden uvedl, že nečekaně slabý kurz koruny je důvodem pro diskusi o dalším možném zvýšení úrokových sazeb na prosincovém zasedání rady. Koruna je slabší proti odhadům ČNB i přesto, že centrální banka letos již pětkrát zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba je nyní na 1,75 procenta.

Naopak guvernér ČNB Jiří Rusnok se kloní k názoru, že není kam spěchat a že lepší je počkat na začátek příštího roku. Jako důvod uvádí mimo jiné efekty na kurz koruny spojené s koncem roku. "Koruna je ke konci roku ovlivněna určitými technickými vlivy, zejména odváděním poplatků bank do nového resolučního fondu. Výše poplatků se odvíjí od závazků bank ke konci roku, bankovní sektor proto nechce přes konec roku přijímat korunovou likviditu," vysvětlil hlavní ekonom ING Jakub Seidler. I podle něj ČNB ve čtvrtek ponechá sazby na stávající úrovni a zvýší je až na svém jednání 7. února. "Vzhledem k současnému vývoji domácí ekonomiky však bude Česká národní banka dle našeho názoru považovat za žádoucí měnové podmínky dále zpřísnit. Koruna však bude posilovat pomaleji, než očekává ČNB ve své poslední prognóze, a zpřísňování měnové politiky tak bude probíhat prostřednictvím zvyšování sazeb. V příštím roce proto čekáme celkem trojí zvýšení sazeb, a základní sazba ČNB se tak dostane k 2,5 procenta," konstatoval.

I hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek se domnívá, že ČNB udělá ve zvyšování sazeb v prosinci přestávku. "Měnit sazby v prosinci nebývá zvykem, protože má taková změna kvůli nižší aktivitě na finančních trzích menší účinek než jindy. Do módu utahování měnové politiky se nicméně ČNB nejspíš vrátí v únoru, ledaže by mezitím došlo k prudkému posílení koruny, což nepředpokládám," uvedl. Navíc upozornil, že inflace v listopadu klesla na dvě procenta. Rada ČNB naposledy zvýšila úrokové sazby na zasedání 1. listopadu. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 1,75 procenta. Šlo tak o čtvrté zvýšení sazeb v řadě a celkově páté v letošním roce.

Jednání bankovní rady se ve čtvrtek zúčastní všech sedm jejich členů. Pro Aleše Michla a Tomáše Holuba to bude jejich první měnověpolitické jednání rady. Funkce členů bankovní rady se totiž ujali 1. prosince. Tato skutečnost je podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy i jedním z dalších důvodů, že bankovní rada nechá sazby beze změny. "Radu opustil největší jestřáb posledních měsíců a čtvrtletí Mojmír Hampl. Noví bankovní radní, Tomáš Holub a Aleš Michl, se zatím rozkoukávají a nebudou hned při svém prvním rozhodování o sazbách zastávat extrémní postoje, spíše se povezou s většinovým názorem. Tím by právě i vzhledem k pomalejší než předpokládané inflaci mělo být ponechání sazeb na stávajících úrovních," uvedl.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»