Provozuje:
Juris Real Estate

ČNB hájila v neděli v ČT opatření omezující dostupnost hypoték.

Tuzemská centrální banka upozornila, že hypotéční krize skutečně může do ČR přijít s tím, jak se budou zvyšovat úrokové sazby, lidé pak budou muset splácet výrazně více.

ČNB hájila v neděli v ČT opatření omezující dostupnost hypoték.

autor. JURIS REAL

Tuzemská centrální banka upozornila, že hypotéční krize skutečně může přijít do ČR s tím, jak se budou zvyšovat úrokové sazby, lidé pak budou muset splácet výrazně více.

„Když si mladá rodina vezme dostupnou hypotéku, dostane se snadno do situace, že nebude moci hypotéku splácet,“ řekl ředitel měnové sekce ČNB Tomáš Holub. Bývalý guvernér ČNB, europoslanec Luděk Neidermayer upozornil, že hypotéky jsou extrémně dostupné, což postupně pomine. Již koncem loňského roku se dostal úrok nad dvě procenta a nyní se blíží k 2,5 procenta: „Sazby jsou historicky nízké. Je otázka, zda ti lidé, co si vzali hypotéku s úrokem dvě procenta, se vrátí k normálu ze dvou na čtyři procenta – to může u běžné hypotéky znamenat 2000 měsíčně.“ Holub hájil i loňskou snahu omezit hypotéky tak, aby nepokrývaly celou cenu nemovitosti: „Podobné zákonné úpravy mají centrální banky v řadě zemí. Jedno z poučení z hypoteční krize je, že centrální banky potřebují opatření, aby mohly zasáhnout.“

Povinnost ale poslanci nakonec odmítli, takže vše skončilo jen u doporučení. ČNB však požaduje opět stanovit hranici. „Ve druhém čtvrtletí 2017 činil podíl hypoték, kde je podíl hypotéky na nemovitosti 80 až 90 procent 28 procent, a ne doporučených patnáct. Už se k tomu blíží, komerční banky se doporučení začaly přizpůsobovat, ale nebylo to přizpůsobení okamžité,“ sdělil Holub. Jak dodal, pouhé doporučení nemusí stačit: „Je tu nebezpečí, že doporučení nemusejí dodržovat agresivnější hráči trhu.“ Před šestnácti dny ratingová agentura Moody’s navíc zveřejnila varování, že české komerční banky se nedrží limitů, jak velkou část nemovitosti lze hradit z hypotéky. Niedermayer zprávu komentoval slovy: „Je to konstatování skutečnosti, hypotéky rostou.“ Upozornil ale na skrytou hrozbu: „Velká část krizí vznikala na realitních trzích, ceny nemovitostí byly vysoké a lidem to připadalo normální. Když úroky stouply, lidé nemohli hypotéky splácet, ceny klesly a banky se dostaly do krize.“ Jak ale dodal: „Není to určitě nebezpečí, které se týká měsíce, čtvrt roku, roku.“ Proto je i podle něj důležitá nějaká regulace. Niedermayer však upozornil, že i když byty a hypoteční úvěry nejsou nedostupné, kupní ceny bytů jsou velmi vysoké. Zmínil, že když činí cena na metr čtvereční v metropoli 60 000 korun, i člověk s nadprůměrným platem si za jednu měsíční výplatu koupí jeden metr plochy bytu. „Zásadní je zvýšit nabídku bytů,“ dodal Niedermayer. „U nás velmi často nastává, že všechno zařídí centrální banka. To je všechno špatně. Čím více se toho očekává od centrální banky, tím je to horší.”

„Já bych nekladl automaticky rovnítko mezi dostupnost hypotéky a bytu,“ řekl Holub, když zmínil, že developeři jsou si vědomi dostupnosti hypoték a dokážou odhadnout, kolik lidé mnohou měsíčně splácet, a podle toho stanovují ceny.

Zásadním problémem je však podle Niedermayera váznoucí výstavba bytů, což trvá desetiletí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»