Provozuje:
Juris Real Estate

ČAV je znepokojena připravovanými změnami v oblasti osobních bankrotů.

Předpokládaná úprava osobních bankrotů připraví věřitele o poslední jistoty a podpoří nezodpovědné předlužování občanů.

ČAV je znepokojena připravovanými změnami v oblasti osobních bankrotů.

autor. JURIS REAL

Předpokládaná úprava osobních bankrotů připraví věřitele o poslední jistoty a podpoří nezodpovědné předlužování občanů.

Česká asociace věřitelů (ČAV) je znepokojena připravovanými změnami v oblasti osobních bankrotů, které podpořila vláda ČR. Odstranění současné garance minimálního uspokojení pohledávek věřitelů alespoň z 30 procent jejich výše může vést v mnoha případech k nulovému splácení dluhů a tedy de facto k vyvlastnění majetku věřitelů bez nároku na kompenzaci.

Taková právní úprava je podle ČAV v rozporu se základními principy právního státu. Změna navíc může prohloubit nežádoucí fenomén nezodpovědného a spekulativního předlužování některých občanů.

„Plánované uvolnění podmínek oddlužení považujeme za velmi nebezpečné a k věřitelům mimořádně nespravedlivé. Již současná hranice 30 procent je pro ně velmi nevýhodná. Její odstranění pak pro dlužníky může být signálem, že nově své dluhy nemusejí splácet již vůbec. To je zároveň může motivovat k tomu, aby vědomě vytvářeli a nespláceli další dluhy,“ varuje Pavel Staněk, prezident ČAV.

Aplikační praxe již nyní ukazuje, že řada dlužníků optimalizuje v průběhu oddlužení své legální příjmy tak, aby pokryly jen skutečně nutnou část dluhu, tedy v současnosti oněch 30 procent.

Po odstranění této hranice lze očekávat, že dlužníci budou zneužívat institutu oddlužení a zvyšovat své zadlužení až k maximální možné míře, která by dle novely aktuálně přesahovala dva miliony korun.

„To vše s vidinou toho, že věřitelům budou muset v horizontu 7 let uhradit 0 procent a jediné, co je tedy oddlužení bude stát, bude odměna insolvenčního správce a částka za sepis návrhu na oddlužení,“ doplňuje Staněk.

Záměrem úpravy je dle předkladatele řešení problému dluhových pastí a zároveň umožnění návratu některých dlužníků do legální ekonomické činnosti. Novela však nepřináší skutečné řešení těchto problémů, neboť tuto problematiku nijak neupravuje a nezabývá se jejich skutečnými příčinami.

„Tento úkol již částečně splnila loňská regulace spotřebitelských úvěrů. Dalším krokem by pak mělo být zejména systematické zvyšování finanční gramotnosti občanů, nikoli další zásahy do práv věřitelů, ke kterým v posledních letech došlo ve značné míře v oblasti insolvencí i exekucí,“ uzavírá Staněk.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»