Provozuje:
Juris Real Estate

Byznys s komerčními nemovitostmi kvete.

Nakupují hlavně Rusové.

Byznys s komerčními nemovitostmi kvete.

autor. JURIS REAL

Nakupují hlavně Rusové.

Ty koneckonců převzali i dva pražské luxusní hotely.

Hotel Augustine na pražské Malé Straně i budova City Tower na Pankráci změnily tento rok vlastníka. Letošní obchod s komerčními realitami bude podle expertů první nebo druhý nejvyšší v historii a jeho objem zřejmě přesáhne dvě miliardy eur. Hotel Augustine na pražské Malé Straně patří mezi ty vůbec nejluxusnější v Praze. Pokoj se tu pronajímá za skoro 500 eur na noc, tedy přes dvanáct tisíc korun.

Obchody s komerčními nemovitostmi letos prudce rostou. Od ledna se podle poradenské společnosti CBRE v tuzemsku prodaly komerční reality za 918 milionů eur (25 miliard korun). A firma očekává, že ke konci roku by celkový nárůst mohl činit i více než 100 procent, a to na dvě až dvě a půl miliardy eur. Vedle tradičních akvizic s kancelářemi letos nezvykle ve velkém mění majitele logistická centra. Obchodem roku je prozatím prodej několika skladových areálů od developera VGP za 523 milionů eur (14,5 miliardy korun). „Prodávající a kupující mají zájem dotáhnout rozjednané transakce do konce, než aby od obchodu odstoupili. Tak tomu v posledních letech vždy nebylo,“ připomíná Richard Curran, šéf CBRE v České republice. V posledních měsících je zájem investorů i o hotely. Prodej pětihvězdičkového Four Seasons se řadí mezi největší transakce letošního roku.

A mezi kupci pražských komerčních nemovitostí se začalo objevovat více Rusů. Privátní ruský investor koupil za 46,5 milionu eur například někdejší Palác Rapid na ulici 28. října pod Václavským náměstím. Větší část dnešní budovy označované jako City Palais si pronajímá rakouský řetězec Julius Meinl a provozuje v ní lahůdkářství. Dlouho se hovoří také o tom, že za zájemcem o Slovanský dům stojí ruský kapitál. Luxusní hotel Augustine na pražské Malé Straně ovládla nedávno ruská společnost GledenInvest. Podrobnosti transakce nebyly zveřejněny. Augustine otevřel v roce 2009 po rozsáhlé přestavbě za 1,7 miliardy korun. Stovka hotelových pokojů je roztroušena po sedmi historických budovách včetně budovy kláštera řádu augustiniánů z třináctého století. Také pětihvězdičkový hotel Savoy je již od června v ruských rukou. Jeho původní majitel – rakouská realitní firma Warimpex – už loni prodal pětihvězdičkové hotely Palace Hotel a Le Palais Hotel, čímž ukončil svou působnost na českém trhu luxusního ubytování. „Hotel Savoy byl prodán za částku blížící se jeho účetní hodnotě,“ píše se v pololetní zprávě společnosti Warimpex. Novým majitelem je podle poradenské společnosti CBRE soukromý ruský investor. Rakušané v tuzemsku nadále vlastní čtyřhvězdičkové hotely Angelo a Diplomat v Praze a v Plzni a v této oblasti očekává Warimpex podle předsedy představenstva Franze Jurkowitsche „pozitivní vývoj“. „Ruští investoři stojí hodně v pozadí,“ komentuje Curran. Za jejich zájmem o tuzemské nemovitosti není podle něho nutné hledat „něco nekalého“. Někteří Rusové naopak začali v poslední době couvat od rozjednaných realitních transakcí v regionu střední a východní Evropy. „Peníze totiž mohou použít v Rusku na nákup bondů v polostátních společnostech, které momentálně nejsou schopny získat peníze na mezinárodních měnových trzích,“ míní Curran.

Co do počtu se tradičně nejvíce uzavírají obchody s kancelářskými budovami. Ani letos tomu není jinak. Mezi nejčerstvější transakce patří akvizice Paláce Euro a Paláce Astra na pražském Václavském náměstí českou skupinou Mint Investments. Ta za ně irské společnosti Avestus Capital Partners zaplatila 40 milionů eur. Nový majitel si je dobře vědom, že budovy jsou na jedné z nejprestižnějších pražských adres, hlavně pro obchodníky. Skupina Mint je proto chce „vylepšit“ a již zapojila do plánovaných úprav architekta. „Především půjde o úpravy společných prostor obou budov, rekonstrukci nasvícení pláště Paláce Euro a opravy vnějších povrchů budov jednak na úrovni přízemí, jednak na úrovni vestibulu metra,“ vypočítává Radim Bajgar, partner společnosti Mint Investments. Obchodní jednotky jsou v domech podle Bajgara obsazené. „Máme mnoho dalších zájemců o veškeré tyto maloobchodní prostory, o kterých jednáme. Přes dvě třetiny hodnoty těchto budov jsou v jejich maloobchodní části, a proto se jim věnujeme nejintenzivněji,“ podotýká Bajgar. V budovách Euro a Astra jsou ale volné kanceláře a ty hodlá nový vlastník doobsadit. „Již nyní jednáme s řadou zájemců, především ze sektoru právních služeb. U žádného současného velkého nájemce odchod nepředpokládáme,“ říká Bajgar. Mint Investments spravuje nemovitosti pro privátní investory z České a Slovenské republiky a momentálně jedná o dalších akvizicích.

Vedle již známých transakcí nedávno změnila majitele administrativní budova Technopark v Praze 5. Tu doposud vlastnily společně rakouská realitní firma CA Immo a německá Union Investment Real Estate. „Rozhodli jsme se investici v Technoparku ukončit, protože nemovitost je poměrně malá a nehodí se do naší strategie,“ uvedl pro HN šéf marketingu a komunikace Fabian Hellbusch. V Technoparku je 7500 m2 kancelářských ploch k pronájmu. Cenu ani kupce Technoparku Hellbusch nesdělil. O investice na českém trhu má podle něho realitní skupina stále zájem. „Vedle kanceláří si také dokážeme představit investovat do maloobchodu a logistiky,“ dodal Hellbusch.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»