Provozuje:
Juris Real Estate

Byty zdražily meziročně až o 10 procent.

Ve kterém regionu pak nejvíce?

Byty zdražily meziročně až o 10 procent.

autor. JURIS REAL

Ve kterém regionu pak nejvíce?

Ceny nemovitostí pokračují v růstu. Průměrná cena bytů vzrostla meziročně o 10 %. Největší růst v současnosti vykazuje Královehradecký kraj, kde ceny bytů rostou podle statistik GOLEM FINANCE a realitního portálu RealityČechy o desítky procent.

Co je příčinou a jak se růst cen nemovitostí projevuje v dostupnosti bydlení?

Průměrná nabídková cena bytů vzrostla v lednu meziročně o 210 000 Kč na 2,32 milionu Kč. Největší meziroční cenový nárůst podle aktuálních dat vykazuje Královehradecký, Středočeský, Liberecký kraj, Zlínský kraj a Vysočina.

Na celorepublikové úrovni tedy rostou nabídkové ceny bytů o 10 procent, což mimochodem potvrzují i uveřejněná data HB Indexu Hypoteční banky.

Podle aktuálních dat Hypoteční banky a jejího HB Indexu, který monitoruje tržní ceny nemovitostí na čtvrtletní bázi, vzrostla průměrná cena bytů ve 4. čtvrtletí loňského roku o 11 procentních bodů. Index ceny pozemků rostl meziročně o 10,7 procenta a nejméně rostly ceny rodinných domů. Ty meziročně podražily o 4,7 procenta. Relativně vysoké tempo růstu cen nemovitostí se podepisuje na míře dostupnosti bydlení. Zatímco loni v lednu stačilo průměrné české rodině na pořízení průměrného bytu necelých 5,5násobek čistého ročního příjmu. Nyní při ceně 2,32 mil. Kč je to bezmála až 6násobek čistého ročního příjmu (5,86). A to je ve vstupních statistikách samozřejmě zohledněn také aktuální nárůst průměrných příjmů v posledních letech.

Poměr mezi příjmy a cenami nemovitostí je monitorován prostřednictvím Indexu návratnosti bydlení (INB). Na první pohled situace v tuzemsku nevypadá kdovíjak růžově.

Realitní trh touto optikou vykazuje zřetelné symptomy vzniku cenové bubliny, poněvadž růst příjmů českých domácností výrazně zaostává za růstem cen nemovitostí.

Jenže je v tom jeden háček a tím je hlavní město Praha, které svými cenami celorepublikové statistiky výrazně vychyluje. Z regionálního pohledu totiž situace není tak negativní a ve 12 krajích se hodnota drží pod celorepublikovým průměrem.

Kromě cen nemovitostí je nutné detailně sledovat i vývoj úrokových sazeb hypoték a prostřednictvím indexu dostupnosti bydlení propočítávat, jak velkou část příjmu vynaloží průměrná česká domácnost na splátku hypotéky.

Loni v lednu byla průměrná nabídková sazba 2,14 % a podíl měsíční splátky hypotéky vůči čistým příjmům domácnosti vycházel na 33,5 %.

Letos, i když jsou sazby stále ještě o 14 setin nižší než loni touto dobou (2,00 %), index dosahuje 35,6 %. Z dlouhodobého pohledu jsou však sazby stále extrémně nízké, takže i index se zatím drží v zeleném pásmu.

Regionálně je to opět trochu jinak a nad 40 procenty je Praha a Jihomoravský kraj.

Z regionálního pohledu nynější pozornost jistě upoutá Královehradecký kraj, kde ceny nemovitostí v posledních měsících prudce rostou a tím samozřejmě dochází i ke zhoršování dostupnosti bydlení v tomto regionu.

Příčinou tohoto růstu je podle všeho expanze průmyslové zóny v Kvasinách, nárůst poptávky po bydlení a na druhé straně nedostatečná nabídka.

Nárůst cen samozřejmě přitahuje i spekulativní poptávku resp. poptávku po nemovitostech za účelem dalšího pronájmu, což tempo růstu ještě více akceleruje.

V komparaci s loňským lednem zde vzrostla průměrná nabídková cena bytů o 42 procent a index dostupnosti bydlení vystoupal z necelých 25 procent na 34 %.

Podle našich odhadů bude tento trend pokračovat.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»