Provozuje:
Juris Real Estate

Byty zdražily až o stovky tisíc korun.

Ceny bytů v metropoli nerostou zdaleka tak rychle jako v příhraničních oblastech. Oproti loňskému červenci byty Praze zdražily o 6 %. Přesto v nominální hodnotě rozdíl v ceně zde dosahuje 300 000 Kč.

Byty zdražily až o stovky tisíc korun.

autor. JURIS REAL

Ceny bytů v metropoli nerostou zdaleka tak rychle jako v příhraničních oblastech. Oproti loňskému červenci byty Praze zdražily o 6 %. Přesto v nominální hodnotě rozdíl v ceně zde dosahuje 300 000 Kč.

O stejnou sumu vzrostly ceny také v Libereckém kraji, kde však meziroční růst dosáhl 24 procent.

Před 4 měsíci ceny bytů překonaly dosavadní 7leté maximum z roku 2009 a od té doby se drží nad touto úrovní.

Průměrná nabídková cena bytů v červenci meziměsíčně sice mírně klesla z 2,15 na 2,14 mil. Kč, ale oproti loňskému červenci jsou nyní ceny bytů v průměru o 120 000 Kč dražší (y/y + 6 %), jak vyplývá z dat realitního portálu RealityČechy.cz.

U kategorie větších bytů (3+1 nebo 4+1) je však rozdíl ještě větší. Byty čtyři plus jedna meziročně zdražily o 200 000 Kč na 5,5 milionu korun.

Pololetní nárůst cen bytů je ještě větší.

Nízké sazby a velký převis poptávky nad nabídkou šroubuje ceny vzhůru ještě rychleji, než jsme odhadovali. Tempo růstu je však v každém kraji jiné.

Abychom se vyhnuli zkreslením způsobeným výkyvy v jednotlivých měsících, poměřujeme regionálně ceny bytů na pololetní bázi (1. pololetí 2016 vs. 1. pololetí 2015).

V meziroční komparaci prvních pololetí letošního a loňského roku největší nárůst cen vidíme na Vysočině a v Karlovarském kraji.

Více než 10% růst vykazuje také Středočeský, Ústecký, Jihomoravský, Plzeňský a Pardubický kraj. Na celorepublikové úrovni ceny zatím rostou o 7,7 procenta a podobný meziroční nárůst nabídkových cen vykazuje také Praha (7,5 %).

Index návratnosti bydlení se pohybuje na 5,5násobku.

Navzdory rychle rostoucím cenám bytů je dosažitelnost vlastního bydlení letos stále ještě lepší než ve zmíněném roce 2009.

V březnu 2009 sice došlo k obratu a ceny začaly celkem rychle klesat, přesto na pořízení bytu o průměrné ceně 2,04 mil. Kč musely české domácnosti vynaložit 5 a 3 svých čistých ročních příjmů.

Teď, díky navýšení příjmů českých domácností, je to navzdory vyšší průměrné ceně (2,14 mil. Kč) 5,5násobek.

Regionálně index návratnosti bydlení na většině území kopíruje vývoj cen nemovitostí. Největší nárůst indexu evidujeme na Vysočině a Karlovarském kraji, kde se ceny dlouhou dobu držely dole, i když ostatní regiony vykazovaly zřetelné cenové oživení.

Největší meziroční skok (červenec 2016/2015) vykazuje Liberecký kraj, kde průměrná cena meziročně vzrostla z 1,24 mil. Kč na 1,54 mil. Kč (y/y +24 %).

Hypotéky ukusují lidem 1/3 rozpočtu

Ještě markantnější změnu v porovnání s rokem 2009 vykazuje index dostupnosti bydlení, který vyjadřuje, jak velký díl čistého příjmu musí průměrná česká domácnost vynaložit na splátku hypotečního úvěru.

Při prakticky stejných cenách lidé v roce 2009 vynaložili na splátku hypotéky více než polovinu svého ročního příjmu. Letos, kdy mzdy rostou a hypotéky jsou rekordně levné, hypotéky ukrajují v průměru z měsíčního rozpočtu českých domácností pouhou 1/3 (IDB 7/2016 = 33,3 %).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»