Provozuje:
Juris Real Estate

Bytové spoluvlastnictví v novém občanském zákoníku

V minulosti bylo bytové spoluvlastnictví upraveno v zákoně č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují některé zákony, ve znění pozdějších předpisů.

Bytové spoluvlastnictví v novém občanském zákoníku

autor. JURIS REAL

V minulosti bylo bytové spoluvlastnictví upraveno v samostatném zákoně č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují některé zákony, ve znění pozdějších předpisů (zákon o vlastnictví bytů).

Avšak nový občanský zákoník tento právní předpis derogoval (zrušil) a jeho právní úpravu, ovšem s podstatnými rozdíly, převzal.

Úprava obsažená v novém občanském zákoníku se však, pokud se jedná o způsob převodu vlastnictví k jednotkám, nebude dotýkat jednotek, které již v minulosti byly převedeny dle zákona o vlastnictví bytů (postačí, jestliže byla takto převedena jedna jednotka v domě s byty) - pro ně bude platit dosavadní právní režim.

Bytovým spoluvlastnictvím rozumíme dle nového občanského zákoníku spoluvlastnictví nemovité věci založené vlastnictvím jednotek, přičemž bytové spoluvlastnictví může vzniknout, pokud je součástí nemovité věci (pozemku) dům alespoň se dvěma byty.

Ústředním termínem v úpravě bytového spoluvlastnictví je tedy právě pojem jednotka, jehož se také dotýká jedna z nejvýznamnějších změn.

Dle nového občanského zákoníku je jednotka věc nemovitá, která zahrnuje byt jako prostorově oddělenou část domu a zároveň i podíl na společných částech nemovité věci vzájemně spojené a neoddělitelné.

V pojmu jednotka tedy dochází ke spojení obou práv v jeden celek, čímž by mělo dojít ke zjednodušení dosavadní úpravy.

Dle nového občanského zákoníku tak nebude nikdy možno převést samostatně podíl na společných částech domu.

Pokud jde o velikost podílů na společných částech, tyto mohou být určeny se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění bytu nebo jako stejné.

Pokud však není určeno nic z předcházejícího, platí, že jsou stanoveny poměrem velikosti podlahové plochy bytu k celkové podlahové ploše všech bytů v domě.

Nově bude tedy možné sjednat velikost podílů na společných částech i podle jiných kritérií než jen dle poměru podlahových ploch, jak tomu bylo doposud.

Úprava institutu přídatného spoluvlastnictví je v novém občanském zákoníku zcela nově.

Dosud bylo přídatné spoluvlastnictví upraveno pouze v zákoně o vlastnictví bytů, a to jako právní vztah vlastníků jednotek ke společným částem domu.

Podle právní úpravy v novém občanském zákoníku se ale na vztah ke společným částem domu nepoužijí ustanovení o přídatném spoluvlastnictví, ale zvláštní ustanovení o bytovém spoluvlastnictví.

NOZ stanoví, že věc náležející společně několika vlastníkům samostatných věcí určených k takovému užívání, že tyto věci vytvářejí místně i účelem vymezený celek, a která slouží společnému účelu tak, že bez ní není užívání samostatných věcí dobře možné, je v přídatném spoluvlastnictví těchto vlastníků.

Přídatné spoluvlastnictví je tedy zvláštním typem spoluvlastnictví.

Typickým příkladem takového spoluvlastnictví je společné vlastnictví přístupové cesty vlastníky několika staveb, které společně tvoří určitý účelový celek (např. chatová osada).

Mohou to ale být i společné přípojky, parkoviště atp. Pokud se přídatné spoluvlastnictví týká nemovitosti zapisované do veřejného seznamu, zapíše se do něj vkladem i toto přídatné spoluvlastnictví.

V praxi by se tedy mělo, např. pokud půjde o zahrádkářskou osadu, u jednotlivých zahrádek na listech vlastnictví objevit přídatné spoluvlastnictví k příjezdové cestě společné všem zahrádkám.

Podíl na věci v přídatném spoluvlastnictví lze převést jen za současného převodu vlastnického práva k věci, k jejímuž využití věc v přídatném spoluvlastnictví slouží (samostatný převod podílu tedy není možný).

Věc v přídatném spoluvlastnictví nesmí být proti vůli spoluvlastníků odňata společnému účelu a zatížit tuto věc lze, pouze pokud to společnému účelu nebude bránit.

Žádnému spoluvlastníku současně nelze bránit ve využití věci způsobem, který odpovídá účelu a nebrání využití věci ostatními spoluvlastníky.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»