Provozuje:
Juris Real Estate

Bytové družstvo Svatopluk vítá rozhodnutí věřitelského výboru.

Shání proto hypoteční úvěr.

Bytové družstvo Svatopluk vítá rozhodnutí věřitelského výboru.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Shání proto hypoteční úvěr.

Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System, vítá rozhodnutí věřitelského výboru, který chce rodinné domy v Horoměřicích prodat současným uživatelům. Družstvo nyní hledá vhodnou hypotéku, řekl ČTK předseda družstva Martin Junek. Podle deníku Právo musí současnou cenu objektů určit znalec, která má zohlednit investice současných uživatelů. Správce konkurzní podstaty Josef Monsport ČTK uvedl, že se jednání věřitelského výboru nezúčastnil, protože byl u soudu. Rozhodnutí výboru proto nechtěl komentovat. ČTK se snaží získat vyjádření právničky Hany Kordové Marvanové, která zastupuje další část klientů zkrachovalé firmy a má své zástupce ve výboru. Družstvo Svatopluk své zástupce ani jako druhý největší věřitel H-Systemu ve věřitelském výboru nemá.

"Vítáme to, je to skvělé, je to pro nás dobrá zpráva. Samozřejmě záleží na tom, jestli ten soudní znalec, který by měl odhadovat cenu, hlavně byl o tom všem dobře informován, takže doufám, že se k nám přijde informovat," sdělil ČTK Junek. Družstvo nyní doufá, že znalec správně posoudí skutečnou cenu objektů i současnou výši investic, které do domů vložili současní uživatelé. "Když jsme dostavovali, tak v některých případech tady byly pouze základové desky, jinde obvodové zdi. Hodnota toho, co jsme dostavili, je enormní," řekl Junek. Uvedl, že členům družstva patří např. sítě, silnice, ale i veřejné osvětlení.

Družstvo shání peníze, kterými by lidé mohli za doby zaplatit. "Jednal jsem s několika makléři, kteří dělají tyto úvěry. Vzali jsme v úvahu jak komerční úvěr, tak i různé jiné varianty," řekl Junek. Podle něj stále platí prosba bytového družstva, aby se u hypoteční banky za úvěr zaručila vláda. Družstvo hledá hypotéku s nízkým úrokem a dlouhou dobou splatnosti. Junek podotkl, že hypotéku by si nemohlo brát družstvo Svatopluk, ale pouze takzvané menší sdružení, které sdružuje jen bývalé klienty H-Systemu žijící v Horoměřicích. Družstvo Svatopluk má více než 500 členů, současná situace se ale týká zhruba 60 rodin v Bytovém sdružení Horoměřice, které by zřejmě bylo příjemcem hypotéky.

Ústavní soudci na počátku října odmítli stížnost družstva Svatopluk na verdikt Nejvyššího soudu, podle něhož mají někdejší klienti H-Systemu vyklidit domy v Horoměřicích. Horoměřičtí s rozhodnutím Ústavního soudu nesouhlasí a chtějí se obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ústavní soud uvedl, že v kauze nebylo možné vyhovět všem. Současně apeloval na správce konkurzní podstaty Josefa Monsporta, aby k výkonu rozsudku Nejvyššího soudu přistoupil rozumně a bral v potaz dopady na osobní a rodinné poměry lidí z Horoměřic.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

V části ČR bude v noci na čtvrtek mráz.

Ten může poškodit kvetoucí stromy. Více»

O letošní úrodě ovoce rozhodnou následující dva týdny.

Čekají se noční mrazíky. Více»

Úpravami podmínek oddlužení by se poslanci měli zabývat až ve středu.

V projednávání sporného vládního návrhu na zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky budou poslanci pokračovat pravděpodobně ve středu místo původně plánovaného dneška. Více»

Výstavba nové tramvajové trati na Václavském nám. začne 29.6.

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině pražského Václavského náměstí začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, tj. tři měsíce. Více»

Všechny články a aktuality »»