Provozuje:
Juris Real Estate

Budovy zastupitelských úřadů se nacházejí ve špatném stavu.

Ministerstvo zahraničních věcí ale řešení oddaluje.

Budovy zastupitelských úřadů se nacházejí ve špatném stavu.

autor. JURIS REAL, ČTK

Ministerstvo zahraničních věcí ale řešení oddaluje.

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) postupovalo při výstavbě a rekonstrukcích zastupitelských úřadů nekoncepčně, budovy zastupitelských úřadů zůstávají i po letech ve špatném či havarijním stavu.

Toto zjištění vyplývá z kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který prověřil hospodaření MZV v letech 2016 až 2020.

Ministerstvo podle kontrolorů řešení oddaluje nebo mění, což znamená i náklady navíc. Prověrka také zjistila, že resort při nákupu vozidel diskriminoval možné dodavatele.

Ministerstvo závěry kontroly respektuje, nicméně lituje, že NKÚ nezohlednil vysokou obtížnost proveditelnosti investičních akcí v zahraničí.

Zásadním problémem je podle ministerstva sladění na jedné straně všech požadavků české legislativy ve fázi přípravy akce, zadávání veřejných zakázek či projektování staveb, a na druhé straně i všech požadavků legislativy a dalších předpisů jednotlivých států, kde se nemovitosti vlastněné ČR nacházejí.

"Právě obtížný proces zohlednění obou těchto aspektů je pak velmi často důvodem výrazných průtahů při konkrétní realizaci investic. V některých případech se také ukázalo, že rozdíl cenových hladin u stavebních materiálů i nákladů na pracovní sílu se stane nepřekonatelnou překážkou pro realizaci investiční akce, neboť vyčleněné zdroje ze státního rozpočtu nestačí a záměr musí být zrušen," uvedlo ministerstvo v reakci zveřejněné na webu.

NKÚ zkontroloval vzorek osmi stavebních akcí v hodnotě 225 milionů korun a čtyř akcí na pořízení 344 vozidel za téměř 300 milionů korun.

Vysokou ekonomickou zátěž pro státní rozpočet představuje podle kontrolorů např. budova zastupitelského úřadu (ZÚ) v Berlíně. "MZV od roku 2006 využívá pouze 30 procent objektu, který je navíc ve špatném technickém stavu, což s sebou nese další výdaje navíc," uvedl NKÚ.

Resort situaci řeší od roku 2000, v roce 2011 chtěl budovu prodat a za více než 400 milionů korun pořídit nové sídlo. V roce 2017 pak ale ministerstvo změnilo plány a navrhlo rekonstrukci stávajícího sídla za téměř 865 milionů korun, což schválila vláda. Ani po 21 letech však není otázka ZÚ v Berlíně vyřešena, podotkli kontroloři.

V havarijním stavu je budova Stálé mise ČR při OSN v New Yorku. "Prohlídky ukázaly, že v ní např. padají okna, vyskytují se v ní myši a švábi či trpí poruchami elektroinstalace," popsali stav kontroloři.

S rekonstrukcí objektu počítá MZV od roku 2013, nezačalo s ní ale, údržba a opravy přitom v letech 2016 až 2020 stály podle NKÚ 32 milionů korun.

V případě ZÚ ve Washingtonu MZV rozhodlo v roce 2007 s ohledem na havarijní stav budovy o stavbě nového objektu. V roce 2011 uvedlo, že výstavba nové budovy je oproti rekonstrukci výrazně efektivnějším řešením, protože ani investicí do oprav v řádu stovek milionů korun se nepodaří odstranit všechny technické a bezpečnostní problémy.

"Navzdory tomu od roku 2020 resort plánuje rekonstrukci za více než 280 milionů korun. Za přípravu výstavby nové budovy přitom MZV zaplatilo již přes 20 milionů korun," zjistil NKÚ.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»