Provozuje:
Juris Real Estate

Bude letošní rok znovu rekordní?

Počty a objemy hypotečních úvěrů jsou zatím nejvyšší za posledních pět let.

Bude letošní rok znovu rekordní?

autor. JURIS REAL

Počty a objemy hypotečních úvěrů jsou zatím nejvyšší za posledních pět let.

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů dlouhodobě klesají. Proto není divu, že hodně lidí se o hypotéky zajímá. Podle údajů Fincentrum Hypoindex klesla úroková sazba letos v dubnu na 2,11 procenta. Za první čtvrtletí bylo sjednáno 22 141 hypoték v celkovém objemu 38,489 miliard korun. Mohlo by se zdát, že letošní rok bude celý rekordní, ale podle prvního čtvrtletí se zatím roční výsledky dají odhadnout opravdu jen zhruba. Přeci jen ti, kdo chtěli, už si hypoteční úvěr dávno sjednali a refinancovat většinou budou až za pět let. V roce 2010 bylo za první čtvrtletí uzavřeno 9 607 hypoték, takže refinancovaných hypoték letos v tomto období moc nebylo. Navíc některé banky nabízejí garantování úrokových sazeb až na rok dopředu. Takže pokud vám fixace končí až za několik měsíců, můžete si novou úrokovou sazbu sjednat už teď.

Raději hypotéku než platit hotovostí

„Průměrná výše sjednaných hypotečních úvěrů se v prvním čtvrtletí držela nad 1,7 mil. Kč a je přibližně o sto tisíc korun výše než ve stejném období loňského roku. Důvodem může být, že při takto nízkých sazbách pro většinu lidí nemá smysl využít k financování vlastní prostředky nad úroveň požadovanou bankami – raději si je ponechají v rezervě či zafinancují vybavení domácnosti. Významnou část růstu tohoto ukazatele však lze přičíst postupně rostoucím cenám nemovitostí,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Důvodem stále rostoucího zájmu o hypoteční úvěry jsou nejen úrokové sazby, ale i zajímavé akce bank a stále relativně levné nemovitosti. V hledáčku jsou momentálně nejen nemovitosti k vlastnímu bydlení, ale také k dalšímu pronájmu. „Lidé již zapomínají na poslední pokles cen nemovitostí a více uvažují o jejich nákupu za účelem pronájmu, avšak v situaci, kdy na hypoteční úvěr dosáhne téměř každý se stabilním příjmem, bude stále obtížnější najít spolehlivé nájemníky,“ dodal Josef Rajdl. I když v dubnu byly jak objemy, tak počty o něco nižší, stále se dá říct, že je o hypoteční úvěry velký zájem. Rekordní počet hypotečních úvěrů by neměly ovlivnit ani plánované změny, které chce zavést Česká národní banka. Restrikce hypotečních úvěrů by se měly týkat omezení na 30 let a zrušení 100% hypoték.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»