Provozuje:
Juris Real Estate

Bouři o poplatky za vedení úvěrových účtů rozčeřilo další trestní oznámení.

Iniciativa PoplatkyZpět.cz se rozhodla bránit údajnému nestandardnímu jednání Obvodního soudu na Praze 5. Ten v drtivé většině rozhoduje ve prospěch bank vůči klientům.

Bouři o poplatky za vedení úvěrových účtů rozčeřilo další trestní oznámení.

autor. JURIS REAL

Iniciativa PoplatkyZpět.cz se rozhodla bránit údajnému nestandardnímu jednání Obvodního soudu na Praze 5. Ten v drtivé většině rozhoduje ve prospěch bank vůči klientům.

Nová žaloba však míří i na „poplatkobijce“.

Iniciativa podala trestní oznámení k Nejvyššímu státnímu zastupitelství v Brně na postup Obvodního soudu pro Prahu 5.

Ten byl jedním z prvních soudů, který ve věci začal rozhodovat. První jím vydaný rozsudek byl in favorem (ve prospěch) spotřebitelů.

Poté se ale začaly pomyslné misky vah obracet, když začal rozhodovat soudce Michal Holub.

Soudce Holub totiž zřídil speciální jednočlenný senát, ve kterém zasedl pouze on sám.

Podle iniciativy tím bylo garantováno, že všechny další rozsudky budou vyneseny v neprospěch spotřebitelů, což měl soudce dopředu avizovat.

„V případě rozdílného právního výkladu soudců u jednoho soudu na stejnou věc, by měl rozhodnout Ústavní soud.

Rozdílnost výkladů nelze řešit tím, že věc svěříte jednomu soudci s dopředu známým právním názorem. Takový postup soudu považujeme za porušení zásady práva na zákonného soudce," míní Petr Němec, zakladatel iniciativy Jdeto.de.

K hrubému porušení právních předpisů podle něj došlo v okamžiku, kdy do Holubovy pravomoci byly zpětně převedeny i žaloby, které již byly přiděleny jiným soudcům tohoto soudu.

Přestože ostatní soudy, které spor o poplatky řeší, přerušily jednání kvůli ústavní stížnosti zástupců klientů bank, na Praze 5 soudy stále pokračují.

Podle mínění Daniela Paľka z firmy BSP Lawyer Partners, která PoplatkyZpět.cz spustila, soudce Holub rozhodnutí v neprospěch klientů „seká jak Baťa cvičky“.

Aktuální stav soudních sporů je 4 ku 138 v neprospěch klientů, přičemž každým dnem přibývají další verdikty.

Zástupcům sdružených iniciativ vadí, že soudce Holub rozhodl o navýšení soudních poplatků ze 400 na tisíc korun a vydává rozsudky „od stolu“ bez soudního stání.

Holub serveru Lidovky.cz napsal, že námitky z trestního oznámení již řeší ministerstvo spravedlnosti i Městský soud v Praze.

„Kvůli podání podnětů pak byla minulý týden vznesena námitka podjatosti soudce, o nichž bude postupně rozhodovat soud II. stupně,“ uvedl soudce

Městský soud v Praze bude v úterý taktéž rozhodovat o žalobě advokátky Ilony Vaněčkové na kampaň společnosti BSP Lawyer Partners.

Podle Vaněčkové firma klamala veřejnost, protože není poskytovatelem právních služeb, ale propaguje právní služby Petra Tomana.

Žaloba také požaduje, aby BSP vzala zpět tvrzení, že soudní poplatek je jediný možný náklad klientů.

Do potíží se dostal rovněž známý advokát Petr Toman, jehož kancelář klienty bank zastupovala.

Kvůli jeho spolupráci s BSP na něj byla podána stížnost u České advokátní komory, jež nyní rozhoduje o uvalení kárné žaloby.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»