Provozuje:
Juris Real Estate

Boj s kůrovcem má být snadnější.

Poslanecká sněmovna schválila nová pravidla.

Boj s kůrovcem má být snadnější.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Poslanecká schválila nová pravidla.

Urychlit a zjednodušit boj s kůrovcovou kalamitou má novela lesního zákona, kterou schválila Sněmovna. Právní norma mj. zavede pravidla pro státní příspěvky na obnovu lesů jejich privátním vlastníkům.

Prostřednictvím mysliveckých úřadů bude stát moci regulovat kvůli obnově lesů počty spárkaté zvěře, která se podílí na likvidaci sazenic nových stromů. Změny jsou ale podle jejich prosazovatelů polovičaté. Legislativní novelu teď posoudí Senát.

Při projednávání novely v uplynulých dnech se rozpoutal spor především o roli státu při regulaci přemnožené zvěře. Návrh poslanců TOP 09, Pirátů a ANO počítá s tím, že myslivecké úřady by určovaly plán mysliveckého hospodaření v honitbách místo jejich majitelů a myslivců.

Důvodem je snaha omezit počty přemnožené spárkaté zvěře, tedy např. jelenů a srnců, která se živí mj. sazenicemi listnatých stromů a jedlí.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) to podpořil s tím, že změny vycházejí z předloňského vládního návrhu. Poslaneckou úpravu naopak už dříve odmítly Českomoravská myslivecká jednota nebo Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR, pro byli akademici a ekologové.

Těm vadilo, že poslanci neschválili prodloužení lhůt pro přirozenou obnovu lesa nebo neomezili úmyslné holoseče, na což poukázal Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Podle kritiků úprav včetně předsedy Českomoravské myslivecké jednoty Jiřího Janoty jsou změny nepromyšlené, byrokratické a omezují práva vlastníků honiteb i myslivců.

Zamýšlená povinnost státu zajistit pro každou z 5 800 honiteb každých pět let posudek na plánovaný počet odlovené spárkaté zvěře prý znamená náklady ve výši čtvrt miliardy korun.

"Přemnožená zvěř je v současnosti hlavní bariérou obnovy poničených lesů," oponoval námitkám pirátský poslanec Radek Holomčík. Podle něj je přijatá verze polovičatým řešením, stejně jako podle Miroslava Kalouska (TOP 09). "Z koně máme velblouda, budeme se snažit příslušné změny iniciovat v Senátu," slíbil předseda poslanců TOP 09.

Novela počítá s tím, že opatření podporující boj s kůrovcem budou moci nově stanovit ministerstvo zemědělství, krajské úřady a obce s rozšířenou působností.

Opatření by měla okamžitou platnost, projednávána by byla následně. Stát by například mohl udělit exempce (výjimky) pro kácení v nedostatečně vzrostlém lese. Legislativní novela taktéž stanoví pravidla pro finanční příspěvky vlastníkům nestátních lesů k řešení dopadů kůrovcové kalamity.

Ministerstvu také vládní novela dává právo udělovat výjimky pro použití sazenic v případě nedostatku vhodného pěstebního materiálu. Žádat o ně bude moci vlastník lesa. Nedostatek materiálu však vždy bude muset doložit Ústav pro hospodářskou úpravu lesů.

Ministerstvo má mít podle předlohy rovněž možnost, obdobně jako krajské a obecní úřady, opatřením obecné povahy zakázat lidem vstup do lesů kvůli jejich bezpečnosti. Zákaz by mohl platit až tři měsíce a mohl by být ještě prodloužen.

Sněmovna s Tomanovým souhlasem do zákona vložila zákaz privatizace státních lesů. Netýkalo by se to např. směny lesů nebo prodeje ve veřejném zájmu.

Poslanci také k radosti ekologů schválili návrh, který omezí odvážení těžebních zbytků tam, kde lesy nemají dostatek živin.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»