Provozuje:
Juris Real Estate

Benešová jednala o zastavování nezákonných exekucí.

Ministerstvo upozornilo soudy.

Benešová jednala o zastavování nezákonných exekucí.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Česká justice)

Ministerstvo upozornilo soudy.

Ministerstvo spravedlnosti navrhlo opatření, která mají zlepšit aktuální situaci v oblasti výživného. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová na její žádost přijala šéfku resortu práce a sociálních věcí Janu Maláčovou. Ministryně spravedlnosti v rámci jednání také zmínila téma zastavování nezákonných exekucí. Ministryně Benešová Maláčové připomněla, že končí meziresortní připomínkové řízení ke zmíněné novele, a požádala, aby resort práce podpořil materiál Ministerstva spravedlnosti.

Původně měla být novela předložena společně s MPSV v jednom balíčku s dalšími návrhy, které mají pomáhat rodinám a podpořit prevenci a řešení konfliktů mezi rodiči ohledně výchovy a výživy jejich dětí.

„Vzhledem k tomu, že příprava zákona o zálohovaném výživném časově prodloužila, rozhodlo se Ministerstvo spravedlnosti aktivně jednat a předložilo vlastní, již finálně vypracovanou novelu věnovanou čistě posílení vymáhání výživného samostatně,“ uvedl mluvčí resortu Vladimír Řepka.

K předcházení zmiňovanému rodičovskému konfliktu a zvýšení vymahatelnosti výživného navrhuje Ministerstvo spravedlnosti řadu konkrétních opatření, mezi něž patří např. možnost uzavřít dohodu o péči a výživném na dítě u notáře a zásadně tak zjednodušit a zrychlit řešení záležitostí dítěte při rozvodu rodičů.

Ve stejném duchu je navrhována změna nastavení soudních poplatků tak, aby podporovaly smírné a rychlé způsoby řešení. Novinkou je rovněž návrh na skládání části výživného do soudní úschovy, který je prevencí proti zadlužování rodiče, který bez své viny přišel o část příjmu a usiluje o snížení výživného.

Novela navrhuje i možnost postoupení pohledávky na výživné, která by měla otevřít rychlejší cestu k získání prostředků na výživu v plné výši zejména v případě, že rodič, který je povinen platit výživné, je solventní, nedodržuje však svou vyživovací povinnost.

Legislativní novela také rozšiřuje možnost postihu rodiče, který neplatí výživné, vedle řidičského průkazu též na pilotní průkaz nebo průkaz vůdce plavidla.

Marie Benešová v rámci jednání zmínila též otázku zastavování nezákonných exekucí. Ministerstvo spravedlnosti v této souvislosti už upozornilo předsedy okresních a krajských soudů na judikaturu zabývající se problematikou zákonnosti rozhodčích doložek a rozhodčích nálezů a požádalo je, aby této palčivého otázce věnovali zvýšenou pozornost.

Zároveň Ministerstvo spravedlnosti v současné době realizuje praktická technická opatření, která by měla soudům usnadnit identifikaci příslušných exekučních řízení.

„Upozornila jsem nicméně paní ministryni Maláčovou, že ke zdárnému řešení tohoto problému musí přispět též ostatní zainteresované resorty. V této souvislosti jsem zmínila, že Česká správa sociálního zabezpečení, která spadá právě do resortu práce a sociálních věcí, vystupuje v řadě exekučních řízení jako plátce mzdy a bylo by tudíž logické, aby to byla právě ona, kdo bude soudy na potenciálně nezákonně vedené exekuce upozorňovat podáváním podnětů na jejich zastavení,“ upřesnila ministryně Benešová.

Ministryně také poukázala na problematiku obchodu s chudobou. Nedostatečně řešena je podle ministryně stále situace, kdy obchodníci s chudobou koupí byt v méně atraktivní lokalitě, který posléze pronajímají osobám pobírajícím dávky na bydlení.

Sami pronajímatelé přitom často neplatí společenství vlastníků platby za služby a fond oprav a příslušné náklady tak zatěžují ostatní vlastníky, kterým nezbývá dostatek prostředků pro potřeby jejich rodin.

„My ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj jsme již pro řešení tohoto problému učinili významný krok, neboť navrhujeme zjednodušit způsob, jakým nuceně prodat jednotku vlastníka, který hrubě porušuje své povinnosti. Za důležité však považujeme, aby byl i samotný přístup k dávkám na bydlení podmíněn bezdlužností pronajímatele. S tímto opatřením jsme připraveni ministryni práce a sociálních věcí pomoci,“ dodala Benešová.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»