Provozuje:
Juris Real Estate

Bankovní radu České národní banky doplní vedle Michla ještě Holub.

Druhým novým členem bankovní rady České národní banky bude ekonom Tomáš Holub, který v centrální bance vede měnovou sekci. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček to sdělil Lidovým novinám.

Bankovní radu České národní banky doplní vedle Michla ještě Holub.

autor. JURIS REAL

Druhým novým členem bankovní rady České národní banky bude ekonom Tomáš Holub, který v centrální bance vede měnovou sekci. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček to sdělil Lidovým novinám.

Již minulý čtvrtek prezident oznámil, že na jedno ze dvou uvolněných míst v bankovní radě jmenuje ekonoma Aleše Michla, který je poradcem premiéra Andreje Babiše (ANO). Jako termín jmenování Zeman uvedl 21. listopad. Z bankovní rady ČNB odejdou koncem listopadu viceguvernéři centrální banky Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík. Vyprší jim druhé funkční období, a na třetí již nemohou kandidovat.

Čtyřiačtyřicetiletý Tomáš Holub vede měnovou sekci ČNB od května 2004. Předtím působil čtyři roky jako poradce guvernéra centrální banky.

Podle Lidových novin patří k podporovatelům intervencí, které centrální banka prováděla od listopadu 2013 do dubna 2017 s cílem oslabit korunu kvůli hrozící deflaci. Před nástupem do ČNB působil Holub jako makroekonom v Komerční bance.

Podle ekonoma společnosti Czech Fund Lukáše Kovandy patří Holub k profesně nejlépe vybaveným adeptům do bankovní rady. "Jeho vliv na podobu měnové politiky byl už v uplynulých letech srovnatelný s vlivem bankovních radních, ne-li vyšší," uvedl Kovanda. "Holubovo jmenování do bankovní rady nebude moci být označeno jako politické, což vyváží sentiment vzniklý v souvislosti se jmenováním Aleše Michla," dodal. Michl je poradcem premiéra Andreje Babiše (ANO).

Sedmičlenná bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. Členové rady mají šestiletý mandát a do funkce je jmenuje prezident republiky. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu.

Ekonom Aleš Michl by se v bankovní radě České národní banky mohl zařadit k tzv. jestřábům, tedy členům bankovní rady, kteří jsou zastánci zvyšování úrokových sazeb, pokud to ekonomický vývoj dovoluje. V minulosti se často vyjadřoval ve prospěch silnější koruny a kritizoval devizové intervence centrální banky. Vyplývá to z vyjádření analytiků pro ČTK.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek oznámil, že Michla jmenuje novým členem bankovní rady ČNB. Spolu s dalším novým členem ho do funkce jmenuje 21. listopadu. Jméno druhého kandidáta do bankovní rady neuvedl. Michl je poradcem premiéra Andreje Babiše (ANO).

"Druhý kandidát představen nebyl. Prezident však potvrdil, že jeho jméno bylo v mediích také již zmíněno. Patrně tak půjde o šéfa měnové sekce ČNB Tomáše Holuba nebo šéfa sekce finanční stability Jana Fraita," upozornil hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Podle informací v tisku by se Tomšík mohl stát velvyslancem v Číně.

"Michl se v minulosti vyjadřoval pro silnou korunu a kritizoval kurzový závazek. Odhadujeme tak, že se zařadí spíš k jestřábům v bankovní radě. Se svým opatrným postojem k přijetí eura do bankovní rady zapadne," uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Podle Seidlera Michl obecně nepatří mezi zastánce netradičních kroků centrálních bank a politiky extrémně levných peněz. V minulosti také často zpochybňoval politiku slabé koruny a prodlužování kurzového závazku ČNB či smysluplnosti vysokých intervencí k jeho obraně.

"V tuto chvíli tak zapadne spíše do jestřábího křídla ČNB a bude podporovat návrat úrokových sazeb k vyšším úrovním, pokud to ekonomický vývoj dovolí. V tomto ohledu tak nahradí odcházejícího Mojmíra Hampla, který po ukončení kurzového závazku patřil mezi hlasité zastánce rychlého návratu úrokových sazeb k vyšší rovnovážné úrovni," uvedl Seidler.

Analytik České spořitelny Michal Skořepa upozornil, že Michl je znám svým poměrně otevřeným vystupováním a občasným razantním slovníkem. "Bude tedy zajímavé sledovat, do jaké míry se jeho komunikační styl s nástupem na jednu z nejvyšších pozic v české hospodářské politice změní," uvedl.

Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy bude rozhodnutí jmenovat Michla do bankovní rady zejména částí odborné ekonomické obce vnímáno jako kontroverzní.

"Michl má v těchto kruzích pověst výrazného excentrika, což může potenciálně znesnadnit komunikaci měnové politiky navenek. Na druhou stanu je znám svojí schopností komunikovat s širokou veřejností s poměrně vysokou dávkou bezprostřednosti. To může při vhodném uchopení naopak pomoci komunikaci tak citlivých opatření, jakým bylo například zahájení intervenčního režimu v roce 2013. Tehdy ČNB v komunikaci svých kroků široké veřejnosti selhala, což dnes sama připouští," uvedl.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»