Provozuje:
Juris Real Estate

Bankovní rada ČNB na zítřejším zasedání zvýší úrokové sazby.

Shodují se na tom analytici. Nejpravděpodobnější je podle nich zvýšení základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu, nevylučují ale růst i o půl procentního bodu.

Bankovní rada ČNB na zítřejším zasedání zvýší úrokové sazby.

autor. JURIS REAL

Shodují se na tom analytici. Nejpravděpodobnější je podle nich zvýšení základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu, nevylučují ale růst i o půl procentního bodu.

Rychlejší růst sazeb v posledních dnech naznačilo několik členů bankovní rady.

Úrokové sazby bankovní rada zvýšila na počátku srpna, poprvé od února 2008. Základní sazba tehdy stoupla o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta. V září rada nechala sazby beze změny. "Zvýšení úrokových sazeb na nadcházejícím listopadovém zasedání bankovní rady ČNB je v podstatě hotovou záležitostí. Otazník se tak vznáší nad tím, zda centrální bankéři zvýší sazby jen o 0,25 procentního bodu, nebo rovnou o 0,5 procentního bodu," sdělil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. "Centrální banka zvýší hlavní úrokové sazby v listopadu téměř s jistotou a další trajektorie jejich vývoje bude oproti dřívějším předpokladům strmější," doplnila hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. Podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera zvýší rada základní úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu. "Část měnového zpřísnění bylo totiž zapříčiněno již silnějším kurzem koruny," uvedl. Koruna v posledních dnech posílila až pod 25,60 Kč/EUR.

"Stejně jako drtivá většina trhu očekáváme zvýšení repo sazby o 0,25 procentního bodu. Nicméně vidíme i velké riziko, že sazby půjdou nahoru o 0,5 procentního bodu. Náš hlavní scénář však předpokládá pozvolné zvyšování sazeb o 0,25 procentního bodu v každém čtvrtletí od teď do konce příštího roku," konstatoval ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Upozornil, že zvýšení základní sazby o půl procentního bodu v posledních dnech naznačili tři členové bankovní rady - Vojtěch Benda, Marek Mora a Tomáš Nidetzký. Podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy nelze vyloučit růst základní sazby o 0,5 procentního bodu ještě letos. "Každopádně na listopadovém měnověpolitickém zasedání očekáváme v základním scénáři růst sazeb o 0,25 procentního bodu," podotkl.

ČNB ve zítra taktéž uveřejní novou makroekonomickou prognózu. Národohospodáři očekávají, že tuzemská "Banka bank" zlepší odhad růstu ekonomiky i inflace. V aktuální srpnové prognóze ČNB očekává růst ekonomiky (HDP) letos o 3,6 procenta a příští rok o 3,2 procenta.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»