Provozuje:
Juris Real Estate

Bankovní rada ČNB dnes jednomyslně nechala úrokové sazby beze změny.

Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na dvou procentech. Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka by úrokové sazby mohly velmi pravděpodobně zůstat beze změny i v následujících čtvrtletích.

Bankovní rada ČNB dnes jednomyslně nechala úrokové sazby beze změny.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na dvou procentech. Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka by úrokové sazby mohly velmi pravděpodobně zůstat beze změny i v následujících čtvrtletích.

Česká národní banka taktéž zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce a pro příští rok.

"Velmi pravděpodobný vývoj bude stabilita sazeb v nejbližších čtvrtletích a pravděpodobnost snižování sazeb také nevidíme příliš silnou. Nevidíme pro to žádné fundamentální důvody z hlediska české ekonomiky. Pravděpodobnost na obě strany je tak stále vyrovnaná," uvedl Rusnok.

Pravděpodobnost snížení sazeb ovšem může podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče stoupnout, pokud se budou zhoršovat zprávy z ekonomiky eurozóny a z globální ekonomiky obecně.

"Podíváme-li se však na výhled inflace v české ekonomice, tak v tomto ohledu ČNB nemá důvod své úroky snižovat. Můžeme se dočkat situace, že ČNB příštích 12 měsíců své úroky měnit nebude a tato pauza se může protáhnout na celý rok 2020," uvedl.

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská upozornila, že klíčové centrální banky světa už mění směr vývoje sazeb.

"A za těchto okolností si lze jen těžko představit, že by ČNB šla proti proudu. Na dlouhodobě rovnovážnou úroveň sazeb mezi 2,5 až třemi procenty se ani nestihla dostat a v příštím roce zamíří podle naší prognózy stejně jako ostatní klíčové centrální banky dolů," uvedla.

Dnešní rozhodnutí rady vychází z nové makroekonomické prognózy ČNB. V ní centrální banka zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta a pro příští rok na 2,9 procenta.

V předchozí květnové prognóze ČNB počítala letos s růstem ekonomiky o 2,5 procenta a příští rok o 2,8 procenta. Pro rok 2021 ČNB počítá s růstem ekonomiky o tři procenta. "Prognóza ekonomického růstu se prakticky nemění," uvedl dnes Rusnok.

Zároveň ČNB nově očekává slabší kurz koruny a mírně vyšší inflaci.

Pokles inflace bude podle Rusnoka v celém příštím roce brzdit zvýšení daní. MF totiž chystá navýšení spotřebních daní na alkohol nebo cigarety.

Ministerstvo financí v nejnovější červencové prognóze zveřejněné ve středu zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta. Naopak pro příští rok úřad odhad růstu zhoršil na 2,3 procenta.

Česká bankovní asociace minulý týden nechala odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta a příští rok na 2,3 procenta.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»