Provozuje:
Juris Real Estate

Babiš hodlá kvůli odškodnění klientů HSystemu změnit zákon.

Odškodnění klientů zkrachovalého H-Systemu chce premiér Andrej Babiš (ANO) řešit nikoliv mimořádným opatřením vlády, ale změnou zákona. Uvedl to po jednání se zástupkyní části poškozených Hanou Kordovou Marvanovou.

Babiš hodlá kvůli odškodnění klientů HSystemu změnit zákon.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Odškodnění klientů zkrachovalého H-Systemu chce premiér Andrej Babiš (ANO) řešit nikoliv mimořádným opatřením vlády, ale změnou zákona. Uvedl to po jednání se zástupkyní části poškozených Hanou Kordovou Marvanovou.

Na postupu se s právničkou "víceméně shodli", konstatoval. Současná podoba zákona o použití peněžních prostředků z majetkových trestních sankcí podle premiéra neumožňuje, aby poškozeným připadl areál v Rabyni, který stát zabavil odsouzenému zakladateli H-Systemu Petru Smetkovi. Babiš i Marvanová po schůzce zdůraznili, že jde o to, aby stát odškodnil oběti z peněz Smetky, nikoliv z peněz daňových poplatníků. "Vysvětlila jsem panu premiérovi, že nyní nastala zásadní situace v tom, že majetek odsouzeného pachatele byl zabrán ve prospěch státu. Čili stát tady teď získal nějaký majetek a z toho majetku by bylo možné odškodnit poškozené klienty, na kterých byl spáchán podvod," shrnula právnička. "Ta záležitost se dá řešit tím, že navrhneme změnu zákona. Pokud by došlo ke ztržnění majetku areálu Rabyně ve prospěch státu, tak by to mělo být ve prospěch klientů, což podle dnešního zákona není možné," sdělil poté novinářům premiér.

"Nejde o to, že bychom teď vzali peníze daňových poplatníků a ty lidi odškodnili. Dohodli jsme postup, jak se dostat k majetku, který byl v podstatě zcizen z konkurzní podstaty," vysvětlil Babiš. Vláda tedy nebude přijímat mimořádné opatření, jak premiérovi navrhovala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). "Paní doktorka (Marvanová) to ani nepožadovala a já s ní souhlasím," podotkl premiér. Změnu zákona chce Babiš prosadit formou přílepku k jinému právnímu předpisu. Označil to za rychlejší cestu než tvořit novelu přes ministerstvo spravedlnosti a vládu. "Musím se podívat, jaké zákony jsou otevřené v Poslanecké sněmovně - jestli je tam nějaký zákon, kde bychom to mohli společně načíst. Protože si myslím, že na tom bude politická shoda i od opozice. Hned, jak začne Sněmovna, tak se na to připravíme. Ale asi to bude poslanecká iniciativa," dodal.

Ministryně Benešová počátkem týdne uvedla, že nenašla právní prostředky, kterými by bylo možné odškodnění klientů H-Systemu vyřešit. Marvanová s tím nesouhlasí. Podle ní lze klienty odškodnit i podle stávajícího zákona. "Pokud paní ministryně zamítne mou žádost, samozřejmě podám opravný prostředek. Jsem připravena podat žalobu k soudu a hájit práva klientů až k Ústavnímu soudu. Jenom je problém, že to může trvat dalších 20 let, a toho se ti lidé nedožijí," poznamenala. Uznávaná advokátka sice zastupuje pouze zhruba šest desítek bývalých klientů H-Systemu ze sdružení Maják, dnes ale prohlásila, že jí jde o hájení zájmů všech poškozených. Zkritizovala "liknavý postup justice". "Soudní exekutor protiprávně prodal zabraný majetek a nikdy za to nebyl postižen. Ilegální exekuci povolil Obvodní soud pro Prahu 1 a zase nikdo nenesl odpovědnost. Šest let trvalo, než státní zastupitelství tu věc začalo vyšetřovat," uvedla. Babiš k tomu řekl, že zadá Benešové, aby se dotázala jednotlivých aktérů justice, proč k pochybením došlo. Právě selhání justice a státu podle něj kauzu H-Systemu odlišují od jiných případů kampeliček, bank či kuponové privatizace, v nichž lidé rovněž přišli o peníze.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»