Provozuje:
Juris Real Estate

Až zhruba polovina staveb musela být podle stavařů loni přepracována.

41 procent staveb muselo loni kvůli nekvalitnímu projektu měnit v průběhu prací projektovou dokumentaci, tvrdí představitelé stavebních firem. Původní náklady na tyto stavby tak prý vzrostly až o 12 procent.

Až zhruba polovina staveb musela být podle stavařů loni přepracována.

autor. JURIS REAL

41 procent staveb muselo loni kvůli nekvalitnímu projektu měnit v průběhu prací projektovou dokumentaci, tvrdí představitelé stavebních firem. Původní náklady na tyto stavby tak prý vzrostly až o 12 procent.

Toto zjištění vyplývá z aktuální Studie projektových společností 2014 zpracované analytickou společností CEEC Research a společností SGCP, divize Weber.

Stavební firmy za hlavního viníka vzniku vícenákladů označují investora a jím nekvalitně připravenou zadávací dokumentaci, podle níž připravují svoji nabídku.

Tato nabídka podle jejich slov počítá s parametry nastavenými v zadávací dokumentaci výběrového řízení, které ale ne vždy odpovídají realitě.

A proto v případě, kdy tyto parametry nekorespondují s realitou, je nezbytné případné vícepráce dodatečně ocenit.

Druhým hlavním důvodem je podle slov ředitelů stavebních firem nedostatečná předprojektová příprava, tedy např. nedostatečný geologický průzkum.

"Špatná předprojektová příprava v některých případech vede k tomu, že danou stavbu není možné realizovat podle původního záměru, a musí být proto použita jiná technologie nebo jiný objem materiálů, aby bylo možné stavbu realizovat a odevzdat v potřebné kvalitě," argumentují ve studii.

Třetím důvodem pro vznik vícenákladů je podle názoru stavebních firem nekvalitní projektová příprava, podle níž mají firmy stavět.

Její zhoršení ve srovnání s obdobím před krizí potvrzuje až 39 procent ředitelů stavebních firem.

"Zhotovitelé nabízejí velmi nízké ceny, protože investoři zadávají jako hlavní kritérium soutěže jen nabídkovou cenu - ne celkovou ekonomickou výhodnost nabídky. Soutěží se na bázi zadávací dokumentace, přičemž někdo vymyslel, že tato dokumentace má mít přesnost dokumentace prováděcí. Hovoří se o tom, že tyto projekty mají být přesné na milimetr a na gram, nelze se od nich odchýlit. Pochopitelně v takovémto prostředí všechny napadne, že nabídnutou nízkou cenu bude snadno dohnat - právě na bázi námitky, že byl rozpor v zadávací dokumentaci oproti skutečnosti," přidává zkušenosti z praxe Zdeněk Jeřábek, statutární ředitel společnosti INFRAM, která se zabývá realizací stavebních dozorů.

Naopak ředitelé projektových společností obviňují stavaře, kteří se tím prý snaží vykompenzovat nízké nabídkové ceny. "Samozřejmě neexistuje absolutně dokonalý projekt. Jsem ale přesvědčen, že za většinou těchto požadavků stojí záměrně podceněná nabídková cena a následná snaha o "vylepšení rozpočtu ze strany stavební firmy," tvrdí například ředitel divize Projekce pozemních staveb společnosti K4 Petr Ščurkevič.

Podobný názor má ostatně i obchodní ředitel společnosti Valbek Lukáš Hruboň. "Příčinou je, podle mého názoru, kombinace obou výše zmíněných aspektů," myslí si Hruboň.

Podle ředitele analytické společnosti CEEC Research Jiřího Vacka vzniká problém budoucích víceprací už v úvodu celé spolupráce mezi investorem, projektantem a stavební firmou.

"Investor v řadě případů nemá úplně přesnou představu o všech detailech budoucí stavby, navíc se snaží ušetřit jak na přípravě projektu, tak i na realizaci stavebních prací. V důsledku nízké ceny tak projekt není dostatečně detailní, případně nezahrnuje ani potřebný geologický průzkum nezbytný k přesnému finančnímu ocenění stavebních prací. Stavební firma potom "nacení" práce podle nekvalitní zadávací dokumentace, a část prací tak v nabídce chybí. Navíc nabídka je v řadě případů po několika kolech výběrových řízení snížena na minimum a finální nasmlouvaná cena tak ani nenabízí prostor pro nečekané změny," popisuje častou praxi Vacek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»