Provozuje:
Juris Real Estate

Až pětina lidí, jež si chce letos půjčit na Vánoce, byla v exekuci.

Na výdaje spojené s Vánoci, ať už jde o dárky či občerstvení, si letos půjčí 19 procent Čechů, tedy celkem 1,3 milionu osob. Z nich však pětina čelí nebo v minulosti čelilo exekučnímu řízení.

Až pětina lidí, jež si chce letos půjčit na Vánoce, byla v exekuci.

autor. JURIS REAL

Na výdaje spojené s Vánoci, ať už jde o dárky či občerstvení, si letos půjčí 19 procent Čechů, tedy celkem 1,3 milionu osob. Z nich však pětina čelí nebo v minulosti čelilo exekučnímu řízení.

A 119.000 lidí, kteří si chtějí půjčit na letošní Vánoce, je v exekuci nyní.

Vyplývá to z listopadového průzkumu Exekutorské komory ČR.

"Šokuje nás, že si půjčku chtějí brát i lidé, kteří nyní čelí exekuci, často i mnohačetné. V této souvislosti jsme zaznamenali dokonce osoby, proti kterým bylo nebo je vedeno více než deset exekucí. Místo toho, aby nejdříve splatili své současné dluhy, si berou další. Je mi záhadou, z čeho chtějí lidé, kteří jsou aktuálně v exekuci, novou půjčku splácet," komentovala výsledky průzkumu prezidentka komory Pavla Fučíková. Většinou si lidé chtějí na vánoční výdaje půjčit částky do 10.000 Kč. O něco častěji než jiné skupiny občanů si půjčku plánují vzít studenti a senioři.

Zajímavý je na druhou stranu i fakt, že si půjčku ve větší míře berou i lidé s nadstandardně vysokými příjmy, dodala Fučíková.

Výše částek, které si Češi před Vánocemi půjčují, zpravidla nepřesahuje 30.000 korun, doplnil Tomáš Medřický ze serveru Epohledavky.cz, který se zabývá správou pohledávek.

Průměrná doba splácení spotřebitelského úvěru je ale až 15 měsíců.

Dlouhá doba splácení je pak nevýhodná hlavně pro sociálně slabé, jednočlenné domácnosti a samoživitele, kteří jsou velmi citliví na jakékoli výkyvy v příjmu, podotkl.

"Obecně je třeba dát si pozor na půjčky v nebankovním sektoru. Jde o spotřebitelské půjčky, kde si lidé zpravidla půjčují nízké částky, ty bývají ovšem velmi často vysoce úročeny, především se k nim ale vážou skryté poplatky. Na první pohled mají spotřebitelé pocit, že zaplatí třeba i jen o málo více, než si půjčí, ale ve skutečnosti mohou zaplatit třeba i 50procentní úrok," uvedl společník společnosti VPI CZ Jan Malý. Navzdory četným varováním před nebankovními institucemi jim lidé stále věří. Některé z nich tak mají zejména v předvánočním období skutečné žně, podotkl.

Pokud tito lidé přijdou o pravidelný zdroj financí, například kvůli ztrátě zaměstnání či dlouhodobé nemoci, není pro ně zpravidla snadné se s nastalou situací vypořádat.

Nevýhodná spotřebitelská půjčka pro ně může být spouštěčem nebezpečné spirály, která je přivede do dluhové pasti.

Kvůli pravidelné splátce nevýhodného úvěru se pak mohou dostat do prodlení s platbou některé z běžných služeb, jako je telefon, nájem či energie.

Jakmile se dlužník kvůli dlouhodobé platební neschopnosti dostane do vleklých dluhů, narůstá jeho závazek nejen o úroky, ale také o případné odměny advokátům a exekutorům.

Proto je důležité k jakýmkoli půjčkám přistupovat zodpovědně a obezřetně. Půjčovat si jen na věci, které skutečně potřebuje a jejichž životnost je delší než doba splácení.

"Pokud už si člověk musí půjčit, je dobré neřídit se pouze výší úroku, ale prostudovat si také poplatky a sankce pro případ nesplácení," uzavřel Medřický.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»