Provozuje:
Juris Real Estate

Až pět miliard utratili lidé v roce 2016 za nové byty v Brně.

Jedná se tak o rekord, který má dopady i na celostátní development.

Až pět miliard utratili lidé v roce 2016 za nové byty v Brně.

autor. JURIS REAL

Jedná se tak o rekord, který má dopady i na celostátní development.

Rok 2016 se nesmazatelně zapíše do statistik brněnských stavařů. Obrovský zájem o bydlení v novostavbách totiž překonal očekávání všech realitních expertů.

Celkem se loni v metropoli Jihomoravského kraje prodalo 1 507 nových bytů a lidé za ně utratili přesně 4,94 miliard korun. Ruku v ruce s tím šlo ale i zdražování, byty v Brně během loňského roku podražily o 9 % na necelých 59 000 Kč za m2.

Kvůli problémům s povolováním nových staveb a s územním plánováním v Brně se staví málo a bytů je bohužel nedostatek. Poptávka převyšuje nad nabídkou. Ceny nemovitostí proto porostou i v roce 2017. Je ale zřejmé, že bydlení nebude zdražovat donekonečna a lidé se po něm začnou ve větší míře poohlížet i mimo město.

Oproti roku 2015 vzrostl počet prodaných bytů v novostavbách o 63 % a o nové byty v Brně byl loni velký zájem i přes jejich soustavně rostoucí ceny.

Zájemci o bydlení v novostavbě často využívali velmi výhodných úrokových sazeb u hypotečních úvěrů, jež byly po většinu roku na minimálních hodnotách.

„Je to paradoxně i aktuální růst úrokových sazeb úvěrů na bydlení, který pomohl vysokým hodnotám prodejů v loňském roce. Na podzim chtěli lidé využít posledních nabídek hypoték s nízkými úroky a investovali do bydlení,“ komentuje situaci Alexej Veselý, ředitel společnosti Trikaya. S novým zákonem o spotřebitelském úvěru totiž hypotéky začaly ke konci roku opět zdražovat!

Nejčastěji lidé poptávali bydlení v městských částech Slatina, Bystrc, Královo Pole a Brno-střed. Lidé nejčastěji kupovali dvoupokojové byty, ale velký zájem byl také o ty jednopokojové – nejčastěji si je pořizují jako investici a dál je pronajímají.

V nadcházejících měsících se budou nejvíce prodávat byty v městských částech Jundrov a Slatina, které jich aktuálně nabízejí nejvíce.

Nejdražším bytem prodaným v roce 2016 byl podle dostupných ceníků developerů pětipokojový byt v centru města, jejž si koupil zájemce za necelých 14 milionů Kč.

Naopak nejlevnější byl jednopokojový byt na ulici Cejl, kde kupec zaplatil za 17 m2 částku necelých 1,2 milionu Kč.

Komplexně se cenově nejdostupnější byty v Brně nacházejí v městských částech Slatina a Bystrc, za bydlení v těchto lokalitách zájemci v loňském roce zaplatili v průměru 47 tisíc Kč za m2. Průměrný brněnský byt pak stojí 3,5 milionu korun.

Současná průměrná cena nabízených novostaveb se pohybuje kolem necelých 59 000 Kč za m2. Oproti cenám v lednu loňského roku se jedná o 9 % vyšší průměrnou cenu. Průměrný dvoupokojový byt o velikosti 60 čtverečních metrů tak v Brně koupíte za 3,5 milionu korun. Zájemce o jednopokojový byt si zpravidla musí připravit více než dva miliony korun. Na růst cen nových bytů má vliv několik faktorů, které se v průběhu roku 2017 postupně setkaly. A nesetkaly se jen zde.

„Dva hlavní realitní trhy s byty v tuzemsku, Praha a Brno, v některých ohledech sdílí analogické problémy. Ani jedno z měst nemá vyhovující územní plán, jenž by podporoval výstavbu nového bydlení. Praha ani Brno nebyly připraveny na velký zájem o nové bydlení, který byl vyvolán dostupnými hypotékami a velmi dobrou ekonomickou situací naší země. Byty v Brně začaly výrazně zdražovat poté, co byla zrušena aktualizace územního plánu před dvěma lety. Bez možnosti stavět nové nemohli stavitelé uspokojit vysokou poptávku a z bytů se stalo nedostatkové zboží,“ komentuje situaci Alexej Veselý.

V aktuální nabídce brněnských developerů se nachází celkem 911 dostupných bytů, z toho téměř polovina (442) je již zarezervována.

Volných nových bytových jednotek je tedy k dispozici na celé Brno pouze 469. Za loňský rok se jich prodalo více než trojnásobné množství.

„Od roku 2011 se neprovedla jediná změna územního plánu. Současný územní plán v Brně je starý 23 let a většina vhodných ploch pro výstavbu je již vyčerpána. Problémy, které tento stav vyvolá, se bohužel dotknou většiny obyvatel města, nejenom zájemců o nové bydlení,“ doplnil Alexej Veselý.

Začínají zdražovat i seconhandové byty a lidé více stavějí za Brnem. Zatímco růst cen nových bytů pozvolna snižuje své tempo, na řadu přicházejí ceny těch starších, které zpravidla trh novostaveb následují.

V minulých měsících došlo ke zdražování starších bytů z důvodu velké poptávky. K tomu nově přispěla také daň z nabytí nemovitosti, již od listopadu hradí kupující.

Rozdíly mezi cenami starších a nových bytů se výrazně snížily, zvlášť započteme-li provizi realitního makléře, kterou v Brně tradičně platí kupující.

Růst cen nemovitostí ale ovlivní nejenom jejich nákup, hlouběji do kapsy budou muset sáhnout také nájemci. Ceny pronájmů se v uplynulém roce zvedaly až o desítky procent.

„Je důležité si uvědomit, že ceny jednoduše nemohou růst donekonečna. Jakmile ceny překročí určitou hranici, začnou bytům ve městě konkurovat jiné typy bydlení – zcela logicky zejména levnější bydlení mimo město,“ doplňuje Alexej Veselý ale správně upozorňuje i na problém vystěhování obyvatel města, s nímž se Brno potýká.

Denně do města pod "Špilasem" dojíždí přes 100 000 lidí. Zatímco v Brně dle aktuálních údajů výstavba nových bytů meziročně klesla o 45 %, v okrese Brno-venkov soustavně roste.

A jak se bude brněnský trh s nemovitostmi vyvíjet v letošním roce?

V letošním roce lze proto logicky očekávat výrazný trend suburbanizace a přesunu části produktivní populace za hranice města.

Bydlení v Brně se stává pro mladé rodiny nedostupným, a proto raději volí bydlení mimo město a delší dojíždění za prací.

Stejně tak řada developerů vzhledem k současným komplikacím s územním plánem a povolováním staveb ve městě své aktivity raději přesune za jeho hranice.

Ceny hypoték budou pravděpodobně pomalu růst a poptávku po bydlení spolu s vyšší cenou sníží také omezení počtu vydaných hypoték, jež vstoupí v platnost na jaře letošního roku.

Hypotéky, které pokrývají více než 80 % hodnoty nemovitosti, budou hypoteční banky moci uzavřít pouze s 15 % klientů. „Tuto změnu vítáme a věříme, že částečně ochladí současný napjatý trh. Nové byty budou moci kupovat pouze zájemci s dostatečným finančním zajištěním, a nebude tak hrozit přehřátí trhu,“ komentuje Alexej Veselý.

Růst cen lze vzhledem k nedostatečné výstavbě nových bytů očekávat zejména v segmentu starších bytů a pronájmů.

Brněnský trh by v nadcházejícím roce mohla výrazně ovlivnit realizace některého z dlouho připravovaných projektů rezidenčního bydlení většího rozsahu.

Jde zejména o rozsáhlé plochy brownfieldů s potenciálem výstavby několika stovek bytů – v areálu bývalé Zbrojovky, v Černovicích nebo v areálu Jaselských kasáren. V případě Vašeho zájmu o koupi či pronájem bytu kontaktujte pana Mgr. Jakuba Malého, našeho realitního makléře v Brně na tel.: 601 340 695, resp. na e-mailu: maly@rkjuris.cz




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»