Provozuje:
Juris Real Estate

Automobilka BMW začne u Sokolova stavět testovací dráhu za stovky milionů eur.

Německá automobilka BMW začne u Sokolova nedaleko hraničního přechodu Svatý Kříž/Waldsassen stavět své hlavní zkušební centrum pro samořiditelné (autonomní) vozy.

Automobilka BMW začne u Sokolova stavět testovací dráhu za stovky milionů eur.

autor. JURIS REAL

Německá automobilka BMW začne u Sokolova nedaleko hraničního přechodu Svatý Kříž/Waldsassen stavět své hlavní zkušební centrum pro samořiditelné (autonomní) vozy.

Do polygonu a dalších objektů na ploše 500 hektarů investuje asi 200 milionů eur (zhruba 5,1 miliardy Kč). Uvedli to zástupci společnosti na tiskové konferenci.

Podle zástupců Karlovarského kraje, obcí i podnikatelů příchod BMW na Sokolovsko pomůže zaměstnanosti, vzdělávání a je i šancí pro firmy v regionu.

Zkušební středisko poskytne práci několika stovkám zaměstnanců a BMW Group ho zprovozní počátkem příštího desetiletí, zhruba v roce 2022. Pozemky v místech Velké podkrušnohorské výsypky firma koupila od Sokolovské uhelné, vybírala přitom z více než 80 lokalit. Stávající vývojová centra v Aschheimu u Mnichova, v Miramas (Francie) a v Arjeplogu (Švédsko) již nemají podle firmy dostatečné kapacity pro splnění požadavků na testování. Polygon bude asi dvě a půl hodiny jízdy autem od hlavního výzkumného a vývojového centra FIZ (Forschungs und Innovationszentrum) společnosti v Mnichově. "V plánovaném vývojovém centru v Sokolově budeme pokračovat například ve zdokonalování v revolučních oblastech, jakými jsou elektromobilita, digitalizace, autonomní řízení, stejně jako asistenční systémy. V Sokolově jsme našli ideální podmínky a lokaci pro testování vozidel. Otevření prvního vývojového centra ve východní Evropě vytvoří nové možnosti a současně bude milníkem v historii naší společnosti," řekl viceprezident BMW Herbert Grebenc. BMW podle něj plánuje, že v roce 2021 představí svůj první téměř nebo zcela samořiditelný sériový model. Polygon se bude skládat ze dvou oválů. Větší, zhruba šestikilometrový, bude sloužit pro zátěžové jízdní testy vozidel, v menším vnitřním se budou testovat řídicí systémy pro autonomní vozy. Karlovarský kraj by měl zajistit vybudování příjezdové komunikace, nabíjecí stanice pro elektromobily a parkoviště u areálu.

Podle ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera se v souvislosti s oznámenou investicí BMW připravuje deklarace o spolupráci mezi českou vládou a BMW Group. "Vláda se návrhem deklarace po odborné stránce bude zabývat v nejbližším období," uvedl Hüner. Podle něj je záměrů na budování testovacích center pro moderní auta víc, ale žádný není tak daleko jako ten BMW. O vybudování testovacího centra pro autonomní vozy, které by ale vlastnil stát, hovořil počátkem letošního roku ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Podle hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové (ANO) jednání trvala několik let, ale je ráda, že dopadla dobře, protože silný investor do regionu přinese výzkum a vývoj. "Náš region patří ke třem strukturálně postiženým krajům v republice, chybí zde výzkum, vývoj a inovace, potýkáme se s chybějícími pracovními místy, navíc Sokolovsko projde v budoucnu postupným útlumem těžby a lidé budou hledat nové uplatnění," konstatovala Vildumetzová. BMW v centru zaměstná mimo jiné technické inženýry a počítačové experty. Obdobný názor má i šéf krajské hospodářské komory Josef Ciglanský, podle kterého by příchod BMW příznivě ovlivnil celý kraj. "Mohlo by to příznivě ovlivnit i vzdělanost a poptávku po vzdělání, pokud by tam vznikly příležitosti i pro české zaměstnance. Mohlo by to i motivovat některé studenty studovat obory, které by se uplatnily při práci na polygonu," řekl ČTK Ciglanský. V pozitivní vliv investora věří i sokolovský starosta Jan Picka (ČSSD). "Jednak vznikne několik set pracovních míst, ať už pro odborníky z vysoce technologických oborů, tak z jiných, které jsou Sokolovákům nyní bližší. Věřím, že nový zaměstnavatel bude v regionu vytvářet tlak na růst průměrné mzdy," řekl. Společnost je na českém trhu zastoupena jako importér od roku 2006. Prodejní síť BMW Group v ČR tvoří 25 prodejních míst. Za prvních deset měsíců roku 2017 prodala na českém trhu 6 985 vozů BMW a Mini, což je meziročně o 18 procent více.

Testovací dráhy vlastní většina velkých evropských automobilek. Škoda Auto, která systém řízení nahrazující řidiče taky vyvíjí, například využívá vlastní testovací okruh v Úhelnici u Mladé Boleslavi a využívá i infrastrukturu mateřského Volkswagenu v německém Wolfsburgu. Ohlášený příchod německé automobilky BMW na Sokolovsko pomůže zaměstnanosti, vzdělávání a je také šanci pro firmy z regionu, uvedli na dotaz ČTK zástupci Karlovarského kraje, obcí i podnikatelů. BMW chce u Sokolova postavit polygon pro testování elektromobilů a autonomních vozů.

Představitelé regionální hospodářské komory, krajské a obecní samosprávy výstavbu nového polygonu vítají.

Podle předsedy Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje Josefa Ciglanského platí, že pokud by firma polygon vybudovala na rekultivovaných pozemcích, spojilo by se příjemné s užitečným. "BMW je velice silný investor, takže by jeho příchod příznivě ovlivnil celý kraj. Mohlo by to příznivě ovlivnit i vzdělanost a poptávku po vzdělání, pokud by tam vznikly příležitosti i pro české zaměstnance. Mohlo by to i motivovat některé studenty studovat obory, které by se uplatnily při práci na polygonu," řekl ČTK Ciglanský. Jak uvedli představitelé BMW na tiskové konferenci, do polygonu a dalších objektů na ploše 500 hektarů investuje společnost v přepočtu asi 5,1 miliardy korun. Zprovoznit ho automobilka chce do roku 2021. BMW v centru zaměstná mimo jiné technické inženýry a počítačové experty. Nové zkušební středisko má dát práci několika stovkám zaměstnanců. Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) řekla, že jednání trvala několik let, ale nakonec dopadla dobře. "Jsem šťastná, že se to povedlo. Je to přesně to, co region potřebuje. Silný investor, který sem přinese výzkum a vývoj a nejde o nějakou montovnu," řekla dnes ČTK. "Díky nabídce stovek nových pracovních míst v souvislosti s vybudováním zkušebního centra můžeme začít psát zcela novou kapitolu rozvoje regionu," věří Vildumetzová. Příchod investora vítají i starostové měst na Sokolovsku. "Pro Sokolov je to samozřejmě dobrá zpráva, a to hned z několika hledisek, jednak vznikne několik set pracovních míst, ať už pro odborníky z vysoce technologických oborů, tak z jiných, které jsou Sokolovákům nyní bližší. Věřím, že nový zaměstnavatel bude v regionu vytvářet tlak na růst průměrné mzdy," řekl ČTK starosta Sokolova Jan Picka (ČSSD). Město je podle něj připraveno na to zapojit do spolupráce i místní školy. V důsledku by to mohlo vést i k tomu, že se mladí lidé do regionu budou po ukončení studií vracet a zůstávat tam.

V pozitivní vliv investora věří i Patrik Pizinger (HNHRM), starosta Chodova, města, které leží v těsné blízkosti výsypky, kde má BMW začít stavět. Podle něj nový silný investor může pomoci zvýšit nároky na vzdělanost v regionu, a přispět tak k jejímu rozvoji. Podle nejnovějších údajů Úřadu práce byl k poslednímu listopadu na Sokolovsku podíl nezaměstnaných 4,8 procenta. Region trápí především nedostatek volných pracovních míst. Na jedno místo tu připadá 3,4 uchazeče, což je devátý nejvyšší poměr z okresů v Česku. V Karlovarském kraji byl na konci listopadu podíl nezaměstnaných 3,3 procenta. Průměrný výdělek v Karlovarském kraji je 25.371 korun, je mezi regiony nejnižší. Velká podkrušnohorská výsypka vznikla sloučení několika menších výsypek a s rozlohou přes 1200 hektarů jde o největší výsypku v Česku. Výhodou je, že leží blízko Sokolova, ale zároveň je vyvýšená a těžko přístupná. Pozemky automobilka koupila od Sokolovské uhelné. Sokolovská uhelná disponuje v okolí sokolovské hnědouhelné pánve hned několika průmyslovými zónami, pro které hledá vhodné investory. Největší je zóna u Starého Sedla, zařazená mezi strategické zóny České republiky.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»