Provozuje:
Juris Real Estate

Asociace neví o tom, že by větší počet podnikatelů chtěl uzavření řešit soudně.

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) nemá informace o tom, že by se provozovatelé ve větším počtu chtěli obracet na soud kvůli protiprávnímu uzavření.

Asociace neví o tom, že by větší počet podnikatelů chtěl uzavření řešit soudně.

autor. JURIS REAL, ČTK

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) nemá informace o tom, že by se provozovatelé ve větším počtu chtěli obracet na soud kvůli protiprávnímu uzavření.

Dlouhodobě však ministerstvo zdravotnictví upozorňovala na to, že její opatření nejsou v souladu se zákonem. Činila tak i prostřednictvím Hospodářské komory.

I u současných nařízení platných od pondělí bude AHR žádat úpravu. Chce sjednotit podmínky pro ubytovací zařízení a wellness zařízení, která jsou často jejich součástí.

ČTK to řekl prezident AHR Václav Stárek.

Vláda na mimořádném jednání rozhodla, že od pondělí povolí otevření vnitřních prostor restaurací, uvolní i další provozy jako wellness, bazény či sauny.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) sdělil, že rozvolnění se zrychluje kvůli rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. To ale podle něj nedává prostor pro plošná opatření, resort tak proti němu bude podávat ústavní stížnost, uvedl.

Opatření ministerstva zdravotnictví byla podle AHR formulována jako omezení provozu, fakticky ho ale zakazovala, když vyloučila přítomnost veřejnosti v prostorách stravovacích či ubytovacích služeb.

Asociace také neviděla důvod, proč by gastronomická či ubytovací zařízení nemohla naplno fungovat, pokud se hosté prokážou negativním testem na koronavirus, certifikátem o očkování nebo dokladem, že v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19.

AHR podle Stárka zaznamenala několik dotazů svých členů k řešení nuceného uzavření prostřednictvím soudu. Není zde podle něj ale možnost hromadného zastoupení, a nedovede si tak představit, že by takto postupovali jednotlivci, sdělil.

V nařízeních, které mají platit od nadcházejícího pondělí, je podle Stárka nesoulad. V hotelech zůstává možnost prokázat se i jiným než odborně provedeným testem.

V takovém případě by ale lidé nemohli využívat wellness služby, které jsou podmíněny testem z oficiálního odběrového centra. AHR tak podle něj bude žádat o úpravu.

Příprava restaurací na otevření trvá podle Stárka tři až čtyři dny. Vyjma sanitace je třeba zajistit zboží. Mnohá zařízení už podle něj fungovala v režimu zahrádek, nemělo by pro ně být tak složité otevřít interiér, uvedl dále.

Otevření vnitřních prostor gastronomických podniků je podle Jana Koska, obchodního ředitele společnosti Storyous dodávající do restaurací technologie a pokladní systémy, dobrá zpráva. K zotavení sektoru je podle něj ale zapotřebí stabilita.

"Jen stabilní a dlouhodobé fungování podniků může podpořit oživení, protože situace v gastronomii je neutěšená. Počet otevřených podniků klesl o pětinu ve srovnání s obdobím před pandemií a podobný trend zaznamenaly i tržby. Všichni doufáme, že otevření restaurací i pěkná letní sezona k tomuto oživení přispějí," doplnil.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»