Provozuje:
Juris Real Estate

Asociace kritizují vládu za skiareály.

Provozovatelé se obávají návalu.

Asociace kritizují vládu za skiareály.

autor. JURIS REAL, ČTK

Provozovatelé se obávají návalu.

Vládní rozhodnutí o pokračující uzávěře lyžařských areálů a zastavení zbývajících lanovek, které sloužily pro pěší, je podle Asociace horských středisek (AHS) politické, nikoli odborné.

Vláda by tak měla jasně říct, jakým způsobem má v plánu zachránit celé toto odvětví, ve kterém pracují desítky tisíc lidí. Podle Asociace lanové dráhy je vláda nekompetentní.

Chce s dalšími zasaženými obory vytvořit tlak na její rezignaci, nebo vyhlášení předčasných voleb. Skiareály se obávají návalu na uzavřených sjezdovkách, podle nich lidé nařízení nedodržují.

"Střediska jsou na hraně likvidity, propouští lidi. V okamžiku, kdy vláda řekne, že z epidemického hlediska jste rizikem, tak by měla také říci, pojďme se domluvit na tom, jak vás udržíme při životě," řekl ČTK ředitel AHS Libor Knot.

Program kompenzací pro skiareály kvůli nucenému uzavření sice zástupci AHS dříve přivítali, ale podle nich je dlouhodobě nedostatečný.

"Dosavadní program kompenzuje 50 procent denních nákladů, kdy je uzavřeno. Druhých 50 procent logicky chybí a je to zhruba pětkrát méně, než by byla denní tržba. Bez kombinace s tržbami nemají areály šanci přežít," sdělil ČTK Knot.

Asociace požaduje od vlády, aby jasně řekla, jestli provoz skiareálů v této sezoně vůbec umožní, a pokud ne, tak co budou moci střediska udělat pro to, aby se celý obor udržel.

Kvůli epidemii koronaviru je od 27. prosince z nařízení vlády zastaven provoz lyžařských areálů. Zástupci areálů opakovaně požadují obnovení provozu, a to za přísnějších podmínek než např. v sousedním Rakousku, kde se lyžuje.

"Nebylo nám to umožněno s odůvodněním, se kterým se nemůžeme ztotožnit, nemá argumentační hodnotu," uvedl ČTK Knot.

I když vláda kvůli horšící se epidemické situaci nabádá lidi v České republice, aby celkově omezili pohyb, pohyb turistů po horách pěšky či na běžkách nebo skialpinistických lyžích zatím nijak omezen není.

Na období jarních prázdnin se navíc očekává na horách, kde jsou dobré sněhové podmínky, nárůst počtu jednodenních návštěvníků.

"Nerozumíme tomu, že vzhledem k nadcházejícímu termínu zahájení jarních prázdnin se rozhodli jít cestou, že tomu chaosu, co tam je, nechají volný průběh. Lyžařské areály za prvé nepředstavují z hlediska epidemiologického žádné riziko a za druhé, kdyby fungovaly, tak umí nastavit lepší podmínky než ty, které tam panují nyní," konstatoval ČTK Knot.

Za nepochopitelné opatření označil zákaz provozování lanových drah pro pěší a běžkaře.

"Podle mě si vláda vůbec nedala práci s tím, aby zjistila kolik jich je. V celé ČR je jich šest, které byly v provozu. Pokud někdo jede na hory vlakem a pak nemůže na lanovku, kde jízda trvá čtyři minuty a má na hlavě respirátor a všechno ostatní, tak je to absurdní. Z epidemiologického hlediska je to naprosté plácnutí do vody. Vláda rozhoduje politicky, ne odborně. Jsme z toho frustrovaní," poznamenal Knot.

Provoz lanových drah a vleků byl dosud omezen jen v souvislosti s užíváním sjezdových tratí. V rámci zpřísnění protiepidemických opatření už nebude platit ani tato výjimka.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»