Provozuje:
Juris Real Estate

Asi čtvrtina poskytovatelů půjček jedná odpovědně.

Zhruba jen čtvrtina ze čtyř desítek obchodních bank a nebankovních společností, které v tuzemsku poskytují spotřebitelské úvěry, přistupuje ke klientům a půjčování peněz odpovědně.

Asi čtvrtina poskytovatelů půjček jedná odpovědně.

autor. JURIS REAL

Zhruba jen čtvrtina ze čtyř desítek obchodních bank a nebankovních společností, které v tuzemsku poskytují spotřebitelské úvěry, přistupuje ke klientům a půjčování peněz odpovědně.

Kolem 15 společností by pak mělo přístup zlepšit, zbývající mají průměrné podmínky.

Nejdražší poskytovatel půjček v ČR měl RPSN neboli roční procentní sazbu nákladů, tedy kolik člověk zaplatí ročně navíc, ve výši 560 procent.

Ukázala to analýza, jejíž výsledky zveřejnili zástupci společnosti Člověk v tísni (ČvT). Zjištění a žebříček poskytovatelů jsou na jejím webu.

Pravidla spotřebitelských úvěrů upravila od loňského prosince novela. Zajišťuje dohled České národní banky nad poskytovateli, zakazuje rozhodčí doložky a směnky, stanovuje strop na sankce.

Podle Daniela Hůleho z ČvT tak poskytovatelů razantně ubylo a trh se kultivoval. Podle mapy exekucí, kterou na jaře zveřejnily Otevřená společnost a Ekumenická akademie, měl nějakou exekuci v tuzemsku v průměru každý jedenáctý člověk nad 15 let. Průměrná jistina pak činila 75.712 korun.

Autoři analýzy porovnávali všech 42 institucí, které poskytují v ČR střední a větší spotřebitelské úvěry. Sledovali 15 bank a 27 nebankovních společností.

Zaměřili se na náklady půjčky a sankce při potížích se splácením, vstřícnost ke klientům i dostupnost a srozumitelnost informací. Zajímaly je podmínky pro úvěr 30.000 korun při ročním splacení ve 12 splátkách.

"Nemáme problém s tím, že jsou dražší a levnější úvěry. Na trhu jsou různé obchodní modely. Cena má kompenzovat riziko. Čím víc je ale klient zatížen splátkami, tím větší je riziko dluhové pasti (spirály)," uvedl David Borges z ČvT.

Podle něj se ale některé ceny dají těžko vysvětlit rizikovým profilem klientů. Pokud firma požaduje po zákaznících zpět násobky úvěru, zřejmě si s rizikem nedokáže poradit a měla by zvážit podnikání v oboru, míní Borges.

Jestliže zákazník řádně splácí, je cena úvěru relativně nízká u poloviny společností. Nabízejí třicetitisícový úvěr s přeplacením do 5 000 korun. RPSN neboli roční procentní sazba nákladů, tedy kolik člověk zaplatí za rok navíc, tak je do 30 procent.

Deset nejdražších společností naopak žádá za třicetitisícový úvěr 20.000 korun a více, nejvyšší RPSN činila 560 procent. Nejvstřícnější společnosti mají při půlročním prodlení sankce 2 000 korun, nejdražší čtyř až pětinásobek této částky, uvedli autoři.

Čtyři pětiny bank a společností z opožděných splátek od klientů nejdřív srážejí sankce a úroky z prodlení. Teprve až zbylou částku použijí na splácení dluhu.

Třetina bankovních a nebankovních domů nemá na webu kalkulačku případných splátek. Celkem 36 procent poskytovatelů nepřibližuje pak ani náklady, které bude při prodlení po lidech vymáhat.

Vzor smlouvy na svých webových stránkách nemá 52 procent subjektů. Celkem 88 procent společností sice zveřejňuje obchodní podmínky, často ale všechny potřebné informace neobsahují. Navíc to bývají desítky stránek, v jedné z bank je to 90 stran.

Žebříček sestavila společnost Člověk v tísni již potřetí. V roce 2009 vytvořila index predátorského a v roce 2011 etického úvěrování.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»