Provozuje:
Juris Real Estate

Aplikace Airbnb na území Prahy 1 zcela změnila poměry na trhu s bydlením.

Fenomén sdíleného ubytování, jestliže nebude regulován, je velmi nebezpečný pro každé město, varuje radní Prahy 1 pro bezpečnost Ivan Solil z ČSSD.

Aplikace Airbnb na území Prahy 1 zcela změnila poměry na trhu s bydlením.

autor. JURIS REAL

Fenomén sdíleného ubytování, jestliže nebude regulován, je velmi nebezpečný pro každé město, varuje radní Prahy 1 pro bezpečnost Ivan Solil z ČSSD.

Podle názoru starosty Oldřicha Lomeckého z TOP 09 nechce Praha 1 skončit jako skanzen, kde nebudou bydlet lidé, a proto volá po nových pravidlech pro sdílené ubytování. "Berlín, New York, San Francisko, Londýn, Vídeň, Paříž, Amsterdam, Salzburg, Barcelona - všechna tahle města Airbnb regulovala nebo se s aplikací dohodla," uvedl radní. Radnice těchto měst podle něj tento fenomén pochopily mnohem dříve než Praha. "Je to fenomén, jenž pokud nebude právně regulován, jestliže nebude mít pravidla, tak je velmi nebezpečný pro každé město," dodal radní.

Městská část nechce podle Lomeckého skončit jako skanzen, kde nebudou bydlet lidé. "Nemůžeme dopustit, aby městská část Praha 1 ztratila funkci bydlení, proto voláme po pravidlech," uvedl. Poskytování ubytování v soukromí přes aplikace typu Airbnb tak podle něj musí dostat jak jasná legislativní pravidla, tak pravidla pro soužití Airbnb s nájemníky v jednotlivých domech. V centru působí v domech často společenství vlastníků jednotek (SVJ). "Ti co pronajímají byty spotřebovávají daleko více služeb - výtahy, energie, vodu - a není možné, aby to platili ti ostatní obyvatelé domu, kteří jsou součástí SVJ," dodal starosta.

Na území Prahy 1 je v současnosti prostřednictvím Airbnb nabízeno 3.500 bytů z celkového počtu 15.000. Radnice přitom eviduje pouze 427 bytů, ze kterých je odváděn poplatek. V Praze 1 je přihlášeno k pobytu zhruba 30 tisíc lidí. Celkem v Praze dosahuje počet nabídek ubytování na Airbnb 11.500. Solil upozornil také na to, že hosté ubytovaní přes aplikace sdíleného ubytování nejsou nikde evidováni.

"Desítky, stovky bytů jsou zaplaveny někým, o kom vůbec nevíme, kdo je. Desítky, stovky bytů způsobují to, že ostatní nájemci nebo vlastníci bytů ztrácí vlastní investice. Ty byty se stávají neuživatelnými. To všechno stojí mimo pravidla," dodal Solil.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka tento fenomén neohrožuje hotelnictví, kterému se daří. "Ten, koho ohrožuje tato služba, pokud naroste do nějakých obřích rozměrů, je spíše veřejnost a centra měst," dodal Stárek. Centrum města se tak vylidňuje a stává se z něj pouze turistická atrakce.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»