Provozuje:
Juris Real Estate

Ani RPSN dnes již nestačí.

Nejvýhodnější půjčku ukáže až celkový přeplatek.

Ani RPSN dnes již nestačí.

autor. JURIS REAL

Nejvýhodnější půjčku ukáže až celkový přeplatek.

Nejnižší úroková míra, nejnižší splátka nebo také bonus za sjednání půjčky.

Češi, Moravané a Slezané stále ještě srovnávají výhodnost půjček až devíti různými způsoby, z nichž naprostá většina ale o výhodnosti neříká vůbec nic.

Dokonce ani nejnižší roční procentní sazba nákladů (RPSN) nemusí už vždy znamenat tu nejvýhodnější půjčku. Ta se dnes totiž nejlépe pozná podle nejnižšího celkového přeplatku.

Posun od RPSN k nejnižšímu celkovému přeplatku při posuzování výhodnosti půjčky je dán tím, jak hypoteční banky postupně přicházejí s různými bonusy typu odpuštění několika splátek za řádné splácení.

„Porovnat nabídky podle výše RPSN je jednoduché a rychle se tím sníží počet společností, u kterých by bylo dobré půjčku zvážit. Pokud ale klient chce mít jistotu, že dostává tu nejvýhodnější nabídku, v dalším kroku by si měl nechat vystavit tak zvaný standardní předsmluvní formulář. Teprve v tomto dokumentu totiž zjistí celkový přeplatek, který za půjčku zaplatí, protože se do něj zahrnuje nejen RPSN, ale třeba právě různé bonusy za řádné splácení,“ konstatuje Filip Zavřel, expert na půjčky Air Bank, která s odměnami za řádné splácení přišla jako první banka. V loňském roce si podle průzkumu agentury STEM/MARK vzal půjčku v komerční bance nebo u nebankovní společnosti každý pátý Čech. V tom, jak správně posoudit výhodnost jednotlivých nabídek, ale stále většina z nich pokulhává. Respondenti, kteří vybírali tři nejvýhodnější nabídky půjček, totiž nejčastěji volili půjčku bez poplatků (49 %), druhá v pořadí skončila půjčka s nejnižším celkovým přeplatkem (45 %) a jako třetí půjčka s nejnižší RPSN (44 %). „Pětina dotazovaných se mylně domnívá, že výhodná půjčka se pozná též podle nejnižší splátky. Přitom právě takovou půjčku ve finále klient často přeplatí na úrocích mnohem více, poněvadž ji bude splácet mnohem delší dobu. Najdou se ale také lidé, kteří za výhodnou půjčku považují tu, u které dostanou odměnu za její sjednání třeba ve formě peněžitého bonusu nebo nějakého dárku. Neuvědomují si ale, že tyto peníze anebo jinou věc, kterou za to dostanou, nakonec obvykle zaplatí oni sami v celkovém přeplatku,“ doplňuje výsledky průzkumu Tomáš Motl, který vede oddělení výzkumu trhu v Air Bank.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»