Provozuje:
Juris Real Estate

AHR je připravena se kvůli omezením obrátit na soud.

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) je připravena obrátit se kvůli vládním omezením na Nejvyšší správní soud, považuje je za diskriminační.

AHR je připravena se kvůli omezením obrátit na soud.

autor. JURIS REAL, ČTK

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) je připravena obrátit se kvůli vládním omezením na Nejvyšší správní soud, považuje je za diskriminační.

Jejich znění navíc podle ní nejsou v souladu se zákonem. V představeném plánu rozvolňování asociaci nejvíce vadí kapacitní limit pro ubytovací zařízení na 25 procent.

ČTK to sdělil prezident AHR Václav Stárek.

AHR ve středu vyzvala ministerstvo zdravotnictví k úpravě opatření a zahájení jednání o podmínkách obnovení provozu ve stravovacích a ubytovacích službách. Řešení od resortu očekává nejpozději do pondělí.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) po mimořádném jednání vlády uvedl, že uvolňování podnikatelských činností bude pokračovat podle představeného plánu, přestože kabinet např. diskutoval o dřívějším otevření zahrádek restaurací.

"Naše stanovisko dále trvá," řekl Stárek. Podle šesti balíčků rozvolňování by se venkovní prostory stravovacích zařízení a hotely na čtvrtinu kapacity mohly otevřít v rámci čtvrtého balíčku. Počítá se s tím nejdříve od 17. května za předpokladu, že počet nakažených za sedm dní klesne pod 75 nad 100.000 obyvatel. Počet pozitivních případů nemoci covid-19 v ČR nyní činí 146 na 100.000 lidí.

"Nikdo nám nevysvětlil, jak se k výpočtu 25 procent kapacity ubytovacích zařízení došlo. Pokud máte penzion s deseti pokoji a budete moci obsadit dva, tak se nevyplatí otevřít," upozornil Stárek.

Doplnil, že nevidí důvod, proč by restaurace a hotely nemohly fungovat, pakliže se hosté prokážou negativním testem na koronavirus, certifikátem o očkování nebo dokladem, že v posledních 90 dnech covid-19 prodělali.

Vláda by nyní každé pondělí měla upřesňovat pravidla pro odvětví, která od dalšího týdne uvolní. Ve čtvrtek pak bude definitivně potvrzovat, zda vývoj epidemické situace rozvolnění umožňuje.

Stárek v této souvislosti uvedl, že restaurace k přípravě na otevření potřebují minimálně tři až čtyři dny, mnohem delší čas je třeba u hotelů.

Většina je podle něj nyní ve stavu "hibernace", kromě sanitace bude nutné provést kontrolu vody či začít s vytápěním. Pokud ale lidé nebudou vědět, od kdy budou moci služeb hotelů využít, rezervace neudělají.

Podle Stárka jde o vládní kalkul, že pokud jejich fungování povolí na poslední chvíli, provoz zahájí se zpožděním.

AHR ministerstvu zdravotnictví dále vytýká, že stávající opatření jsou formulována jako omezení provozu, de facto jde ale o jeho zákaz, když vylučuje přítomnost veřejnosti v prostorách stravovacích či ubytovacích služeb. K zákazu fungování je podle AHR nutné detailnější zdůvodnění.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»