Provozuje:
Juris Real Estate

A ještě jednou k nájmům.

Nedohodne-li se nájemce s vlastníkem bytu, rozhodne justice.

A ještě jednou k nájmům.

autor. JURIS REAL

Nedohodne-li se nájemce s vlastníkem bytu, rozhodne justice.

Právní vakuum kolem deregulace nájemného není sice ještě úplně u konce, avšak další krok k jasnější bytové legislativě učinila Poslanecká sněmovna. Ta totiž odsouhlasila a poslala do Senátu novelu občanského zákoníku, která justici přikazuje rozhodnout ve sporných případech o výši nájemného. Od 1. 1. 2011 skončilo regulované nájemné ve většině měst a obcí České republiky včetně Ústího nad Labem a Ostravy - na uvolnění nájemného se čeká ve zbývajících dvanácti krajských městech včetně hlavního města a ve středočeských městech nad 10 tis. obyvatel. Někteří vlastníci činžovních domů vyhrožovali, že na nájemce, kteří nepřistoupí na zvýšení nájemného, podají žalobu. Problémem je, že z dosavadních legislativních ustanovení zřetelně a jasně nevyplývá, zda-li justice o výši nájemného vůbec rozhodovat může. A to i přes vážnou skutečnost, že tuto povinnost ji určil Ústavní soud. Ke hromadným žalobám sice ještě nedošlo, i tak chybějící legislativní novela v praxi způsobuje veliké problémy. V novém legislativním režimu se budou muset nájemce a vlastník nemovitosti (pronajimatel) nejprve pokusit na výši nájemného dohodnout. Jen v případech, bude-li nájemce po dva měsíce ignorovat návrh na navýšení nájemného, bude se moci pronajímatel obrátit na soud. Soudci by se pak mohli rozhodovat podle cenové mapy místně obvyklého nájemného, kterou si nechalo sestavit Ministerstvo pro místní rozvoj a jejíž první část by měla dostat jasné kontury během konce tohoto měsíce. Mapa nájemného bude sloužit ale jen jako orientační pomůcka, v justici právně závazná nebude. Legislativní novela řeší i další problémy. Prarodiče např. nebudou moci přenechat smlouvu na dobu neurčitou svým vnukům. V takovém případě nájemní vztah skončí automaticky po dvou letech. Nájemce bude rovněž mít za povinnost hlásit pronajímateli dlouhodobé návštěvy a ještě bude moci v bytě žít jen počet osob přiměřený jeho velikosti.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»